hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kétmillió tonna élelmiszert dobunk a szemétbe évente
Ételmentők

2015. 12. 26.
Felkutatja az élelmiszer-felesleget, és eljuttatja azt a nélkülözőkhöz a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, amely idén ünnepli tízéves jubileumát. Az országos szervezet célja az élelmiszer-pazarlás és az éhezés megszüntetése: ma már több mint 300 ezer rászorulón segítenek azzal, hogy megszervezik a gyártóknál és kereskedőknél keletkező élelmiszer-feleslegek megmentését és szétosztását. Hazánkban évente közel 2 millió tonna fogyasztható élelmiszer kerül a szemétbe, a civilek ennek 0,1 százalékát  mentik meg.

Az Eurostat adatai szerint a magyar háztartások mintegy negyede, a gyerekeknek pedig a 40 százaléka súlyosan nélkülöző életmódot folytat, és szakemberek 50 ezerre becsülik a kiskorú éhezők számát Magyarországon. A leg­alacsonyabb jövedelmű háztartásokban a családok örülnek, ha kihúzzák a téli szünetet éhezés és fázás nélkül. Figyelemre méltó tehát az a karácsonyi élelmiszeradomány-gyűjtő akció, melynek eredményeként 40 ezer család ünnepét tette kellemesebbé a Magyar Élelmiszerbank Egyesület: országszerte közel 300 helyszínen 5000 önkéntes segítségével 270 tonna élelmiszert sikerült összegyűjteniük. Bevásárlóközpontok gyűjtőpontjain fogadták a magánadományokat, jobbára tartós élelmiszereket, édességet, szaloncukrot, amit partnerszervezeteik révén osztottak szét a helyi családoknak.
A karácsonyi élelmiszergyűjtés azonban az Élelmiszerbank számára nem főtevékenység, csupán a nehéz téli időszakot támogatják vele. Az Élelmiszerbank fő profilját az élelmiszergyártóknál keletkező és a kereskedelemben felhalmozódó élelmiszer-feleslegek megmentése és szétosztása, illetve az ehhez szükséges logisztikai háttér biztosítása jelenti. Az Élelmiszerbank éves szinten 220 civil, önkormányzati és egyházi szervezettel áll partneri kapcsolatban, akiken keresztül több mint 300 ezer rászorulón tudnak különböző rendszerességű adományokkal segíteni, immár több mint 2000 tonna élelmiszert mozgatva meg évente. Fennállása óta közel 34,6 ezer tonna élelmiszert osztott szét 14,6 milliárd forint értékben.
Az Élelmiszerbank budapesti szervezetként indult el 2005-ben, de hamarosan országossá terebélyesedett. Az első élelmiszerbankokat a hatvanas években az USA-ban, majd Európában, Franciaországban hozták létre magánemberek. Magyarországon is magánkezdeményezésre indult el, az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének tagjaként. Ma már a legjelentősebb élelmiszermentő civil szervezetté nőtte ki magát Magyarországon, amelynek tevékenysége rendkívüli operációs munkán és logisztikai háttéren alapul. Komoly hozzáadott értéket biztosítanak, hiszen – számításuk szerint – ezer forint támogatásból 20-30 ezer forintnyi élelmiszert tudnak eljuttatni a rászorulókhoz. Tavaly és idén közel 40 százalékkal nőtt az általuk elosztott élelmiszermennyiség, az önkéntesek munkájára is nagyban támaszkodó szervezet kapacitása ma csúcsra van járatva, de még így is csepp a tengerben (0,1 százalék) az a fogyasztható ételmennyiség, amelyet sikerül a kidobástól megmenteniük.

Nézze meg a cikkhez kapcsolódó videónkat!

Pazarló társadalom

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!