hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ünnepi fények

2015. 12. 28.
A decemberi ünnepek közeledtével csillogó fények borítják be a városokat, az otthonokat. A fényes dekoráció tradíció is, de az ünnepi ragyogás és a fűszerek illatával átitatott meghittség kiváló ellenszere az egyre rövidebb nappalok borús hangulatának. Már egy világító gyertya, a szobákat belengő narancs- és fahéjillat melegséget és örömöt hozhat mindenki szívébe, akkor is, ha kint szakad a hó, és a fagy uralkodik. Egy ünnepélyesen megterített asztal tisztelettel és szeretettel fogadja vendégeinket, az elegáns dekorációk az ünnepek méltóságát és különlegességét fejezik ki. A vidám sütemények és nassolnivalók pedig kiváló, bár véges kiegészítői lehetnek a baráti beszélgetéseknek.

Az idei tél több kreatív, saját kezűleg is elkészíthető ötletet kínál, kis keresgéléssel az interneten mi magunk is találhatunk képeket, leírásokat ünnepi terítékhez, szobadekorációhoz vagy éppen személyre szóló ajándékcsomagoláshoz.  Ízlésünknek megfelelően rengeteg stílusból válogathatunk, de az ünnepi dekorációk kialakításánál elsősorban színekre építkezzünk. A legfontosabb alapszín a fehér, amelyet más színekkel társítva különböző hangulatokat tudunk teremteni. Ha a fehéret a saját árnyalataival kombináljuk, a hangsúly a különböző anyagfelületekre, textúrákra helyeződik, így játszhatunk hűvösebb vagy melegebb hatással. A fehér–arany, illetve fehér–ezüst színpáros alkalmazása klasszikusnak számít, de világos árnyalatokról lévén szó, könnyed és modern. Ha valaki mégis színekre vágyik, válogathat pinkekből, lilákból, pirosakból, türkizkékekből és élénk zöldekből. A tradicionális karácsonyi színek, a piros–zöld–fehér alkalmazásával pedig nem hibázhatunk. Dekorációs kiegészítő színnek használhatjuk a feketét is, ám túlzott használata egykettőre borússá változtatja szobánk, lakásunk hangulatát, ezért csak óvatosan alkalmazzuk!

 A részletek fontos szerepet játszanak a dekorációk kialakításában, akár asztalterítékről, akár csupán szobadekorációról van szó. A téli ünnepek közeledtével egy egyszerű gyümölcstál is feldobhatja a látványt, de néhány száraz gally és kő, vagy más természeti formák, termések és növények festve vagy anélkül is lakásaink díszei lehetnek arra a pár hétre. A színes dekorációkat fényes gömbök, papírkivágások is pótolhatják. Továbbra is divat a vintage, azaz az antik, de még kitűnő állapotú holmik ötvözése a mai dizájntárgyakkal. Egy régi csipke is hatásos tud lenni az ünnepi asztalon, de akár új szerepkörbe bújtatva, például lámpadekorációként is megállja helyét laká­sunkban. A dekorációnak nem kell feltétlenül drágának lennie! Számos tárgyat bevonhatunk lakásunk díszítésébe: egy régi konyhai kelléket, bútort, csillogó üvegedényeket. Így például egy régi tál vagy befőttesüveg kitűnő mécsestartó, gyertyatartó szerepet tud betölteni.

A színeken túl egymástól eltérő stílusokat is kialakíthatunk környezetünkben. Modern hangulatot visszafogott, világos színekkel, egyszerű, de szépen formált tárgyakkal alakíthatunk ki.  Itt játszhatunk a sima és durva, fényes és matt felületekkel. Bohém tárgyakkal és formákkal, bátor színekkel egy vidám, ünnepi légkört teremthetünk, a klasszikus karácsonyi hangulathoz pedig elengedhetetlen a gömbök, a gyertyák, az arany vagy ezüst színek alkalmazása. Bármelyik stílus mellett is döntünk, bátran használjunk csillogó üvegeket, fémes tárgyakat, antik darabokat, terméseket, és ne feled­kezzünk meg a fényekről sem, amelyek még meghittebbé tudják tenni családi, baráti találkozóinkat, az ünnepeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!