hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2016. 06. 03. (XX/22) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Káosz és terrorveszély Franciaországban

Szabályos belháborúvá terebélyesedett Franciaországban a munka törvénykönyvének tervezett módosítása. A szakszervezetek az országot megbénító sztrájksorozatot hirdettek, a bizalmat vesztett, népszerűtlen kormánynak viszont a tíz százalék körüli munkanélküliség miatt égetően fontos lenne a reformok bevezetése. Bár egyik fél sem látszik engedni, csak remélni lehet, hogy a kialakult helyzet csupán megelőzi, nem pedig a hátterét adja majd a június 10-én induló, egy hónapig tartó labdarúgó Európa-bajnokságnak.

Célkeresztben: Román–orosz adok-kapok

A régió biztonsága elleni fenyegetésként értelmezhető, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök válaszlépéseket helyezett kilátásba az amerikai rakétapajzs elemeinek Romániába telepítésére – hangsúlyozta közleményében a bukaresti külügyminisztérium. A romániai Deveselun május közepén felavatott rakétavédelmi ütegek olyan nagyhatalmi konfliktus színterévé tették Romániát, amelyben nem ő határozza meg a szabályokat.

Ádáz küzdelem Fallúdzsáért

Megkezdte a nyugat-iraki Fallúdzsa város végső ostromát az iraki hadsereg. A település 2014-ben került az Iszlám Állam kezére, a kormányerők azóta több támadást is indítottak a dzsihádisták kiűzésére, mindezidáig sikertelenül. A mostani nagyszabású rohamot három oldalról indították meg. A városból azonban kevesen tudtak elmenekülni, becslések szerint több tíz­ezer civil rekedhetett ott, akiket félő, hogy emberi pajzsként használnak a dzsihádisták.

Mi van, ha vádat emelnek Clinton ellen?

Ha csak a számokat nézzük, teljesen formálisnak tűnik az előválasztások utolsó, június 7-ei fordulója, amikor Kalifornia és hat kisebb állam dönt a jelöltekről. A republikánusoknál Donald Trump már május végén megszerezte a hivatalos jelöltséghez szükséges delegátusszámot, míg a demokrata pártban Hillary Clintonnak ugyanehhez már csupán néhány tucat delegátus hiányzik. Trump ennek megfelelően már a következő lépésre készül: a júliusi jelölőgyűlés előtt meg kívánja nevezni alelnökjelöltjét. Clinton is keresi a megfelelő politikai társat, de ezt elhomályosítja a volt külügyminiszter elleni vádemelés lehetősége, amelyről az elmúlt napokban felerősödtek a találgatások.

Belföld

Interjú Palkovics László oktatási államtitkárral

Önt válságkezelésre nevezték ki…

60 éve liberalizálták az abortuszt Magyarországon

60 éve, 1956. június 4-én hirdették ki azt a rendeletet, amely először a nemzet történelmében legális keretet biztosított a magyar nőknek arra, hogy ne csupán egészségügyi okok, vagy szexuális erőszak elszenvedése miatt, hanem gyakorlatilag bármilyen esetben megszakíttathassák terhességüket. A döntés tragikus demográfiai folyamatot indított el Magyarországon, ahol 60 év alatt több mint 5 millió abortuszt végeztek el.

Interjú Palkovics László oktatási államtitkárral

Önt válságkezelésre nevezték ki…

Válság után a Jobbik

Vona Gábor szerint a társadalom némán üvölt a változásért, ám a Jobbik csak akkor kerülhet hatalomra, ha képes lesz hiteles alternatívát felmutatni. Néppártosodni azért kell, hogy újabb tömegeket állítsanak maguk mellé, és ebben Toroczkai Lászlót vagy Volner Jánost hasznosabbnak tartják Novák Elődnél.

60 éve liberalizálták az abortuszt Magyarországon

60 éve, 1956. június 4-én hirdették ki azt a rendeletet, amely először a nemzet történelmében legális keretet biztosított a magyar nőknek arra, hogy ne csupán egészségügyi okok, vagy szexuális erőszak elszenvedése miatt, hanem gyakorlatilag bármilyen esetben megszakíttathassák terhességüket. A döntés tragikus demográfiai folyamatot indított el Magyarországon, ahol 60 év alatt több mint 5 millió abortuszt végeztek el.

Válság után a Jobbik

Vona Gábor szerint a társadalom némán üvölt a változásért, ám a Jobbik csak akkor kerülhet hatalomra, ha képes lesz hiteles alternatívát felmutatni. Néppártosodni azért kell, hogy újabb tömegeket állítsanak maguk mellé, és ebben Toroczkai Lászlót vagy Volner Jánost hasznosabbnak tartják Novák Elődnél.

Hit és értékek

A gendermozgalom ősi eredete

Bár a 21. század egyenjogúsági „forradalmának” kívánják beállítani, a társadalmi nemiség megváltoztathatóságáért és megválaszthatóságáért folytatott küzdelem több ezer éves múltra tekint vissza.

HÁTTÉR

Kinek jó hír Schiffer távozása?

Szimbolikus, hogy miközben a létező baloldal a saját esélyeit hosszú időre lenullázó őszödi beszéd elhangzásának 10. évfordulóját ünnepelte (amin, lássuk be, az égvilágon semmi ünnepelnivaló nincs), kedden nem sokkal 0 óra után bejelentette visszavonulását Schiffer András, a „társadalmi kezdeményezésként” 2008 októberében, pártként pedig 2009 februárjában létrejött Lehet Más a Politika alapító-társelnöke.

„Európa elrablása zajlik”

Huszonegy hazai és határon túli zsidó hitközség képviselőinek részvételével pénteken megkezdődött a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) és határon túli testvérhitközségeinek háromnapos nemzetközi konferenciája. Az eseményen több keresztény felekezet képviselői mellett Nemes Ákos, a Hit Gyülekezete debreceni pásztora is felszólalt, a migráció és az európai menekültpolitika veszélyeire figyelmeztetve az egybegyűlteket. Az alábbiakban ennek a beszédnek a szerkesztett változatát közöljük.

„A szemünk előtt omlott össze a veterán SS-tiszt”

Négy év szabadságvesztésre ítélte 2015 júliusában a lüneburgi büntetőbíróság az egykori auschwitzi haláltábor „könyvelőjét”. A ma 95 éves Oskar Gröning 300 ezer ember meggyilkolásához nyújtott bűn­se­gédletet. Sándor Zsuzsa jogász végigkövette a pert, és a közeljövőben könyvet jelentet meg a fordulatokban gazdag, ugyanakkor borzalmakkal terhelt eseményekről. Interjú.

Az elfelejtett háború - Helyszíni riport a donyecki frontról

Ukrajnában a második minszki egyezmény aláírása óta állóháború van. Bár a nehézfegyvereket kivonták Donyeck és Luhanszk megyékből, az ukránok és a szeparatisták folyamatosan lőnek egymásra, a tűzszünetet rendszeresen megsérti mindkét fél. Ott jártunk.

Kínpadon a Google

Újra célkeresztben a Google. Ha az aktuális bírósági eljárás számukra negatív eredménnyel zárul, akkor az Európai Unióban eddig kiszabott legnagyobb bírsággal – mintegy 3 milliárd euróval – lesz kénytelen szembenézni.

Belső ellenségek

2016-ban eddig 6 millió adatvédelmi visszaélést regisztráltak az Identity Theft Resource Center kimutatásai szerint. Az adatlopások nagy része napjainkban is főképp amerikai vállalatok ellen irányul. Így nem meglepő, hogy az érintett cégek a technológiai költségvetésük jelentős részét az arc nélküli, szofisztikált hackertámadások kivédésére fordítják. Az adatokkal való visszaélések felét azonban pont az ott dolgozó munkatársak visszaélései okozzák - állapította meg a Verizon jelentése.

Egy kis ország hatalmas csodája

Ruanda a legtöbb ember számára az 1994-es kegyetlen nép­irtásról ismert, amely több mint egymillió ember életébe került. 20 év elteltével ez az ország minden erejével a helyreállításon munkálkodik, ami azóta látványos gazdasági növekedést, társadalmi megbékélést és számos gyülekezet létrejöttét eredményezte. Az elmúlt napokban a Hit Gyülekezete meghívására tanulmányútra érkezett Magyarországra Ananie Bagaragaza, a ruandai Church of Faith pásztora. Az alábbiakban a Hit Rádió interjúját közöljük szerkesztett formában.

Vészjelentés Venezuelából

Egy kiló csirke 24 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül, az alapélelmiszerekből súlyos hiány van, évente pedig csaknem 30 ezer embert gyilkolnak meg az országban – mindez a világ legnagyobb olajlelőhelyének számító Venezuelában. Az ultrabalos gazdaságpolitikát erőltető elnök, Nicolás Maduro eközben betiltotta a sorban állást, az energiatakarékosság jegyében arra kérte a hölgyeket, hogy ne szárítsanak hajat, valamint létrehozta a szociális boldogság minisztériumát. Az abszurd hétköznapokról egy kint élő magyar fiatalember számolt be a Heteknek.

Muszlim bevándorlók ezrei keresztelkednek meg Európában

Pakisztániak és afgánok százai állnak sorban és várják, hogy megkereszteljék őket Hamburgban. Rengetegen térnek át Hollandiában és Dániában is muszlim hitről keresztény hitre, és a trend úgy tűnik, csak erősödik. Az áttéréseknek köszönhetően sok korábban elnéptelenedett európai templom újra megtelik. A hatóságok ugyanakkor óvatosak, mert attól tartanak, hogy a hirtelen megtérési hullámnak a hiten kívül más motívumai is lehetnek.

KÁVÉSZÜNET

Mozgásra fel!

A rendszeres testmozgásnak talán még soha nem volt akkora jelentősége, mint napjainkban, amikor a modern életmód túl kényelmessé tette az életünket. Tavalyi adatok alapján Magyarországon a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, és minden ötödik gyermek küzd ugyanezzel a problémával, ami az egészségtelen táplálkozás mellett egyértelműen az aktív életmód hiányát jelzi. Holott – a megelőzésen túl – az edzésre fordított idő és energia életminőségünk javulásával már rövid távon is megtérül: nem csupán az elhízás és a betegségek kialakulásának veszélyét csökkenti, de kimondottan pozitív hatással van mind a szellemi, mind a lelkiállapotunkra, de még a kapcsolatainkra is. Mindezt Cseresnyés Beáta egészségmentorral (képünkön) veséztük ki.

Az utolsó Windows?

A Windows 7 és 8.1x-et használók már csak alig 3 hónapig élhetnek a Microsoft által biztosított díjmentes frissítés lehetőségével, melynek keretében az operációs rendszerüket az „utolsó” Windowsra, azaz a Win10-re cserélhetik. A jövőben a szoftveróriás nem bocsát ki majd néhány évente új programverziót, hanem csak a legutóbb kiadottat fogja folyamatosan frissíteni, fejleszteni. Sokakban – jogosan – felmerült a kérdés, hogy érdemes-e áttérni a legújabb verzióra.

Meghívó a Futrinka utcába

Első meseregényét 14 éves korában írta a Magyar Úriasszonyok lapjában. Felnőttkorában megalkotta minden idők legismertebb magyar rajzfilmfiguráit: Frakkot, Kukorit és Kotkodát, Vízipók csodapókot, Mazsolát és Tádét, csak hogy a legismertebbeket említsük. Vecsésen, a Bálint Ágnes Emlékházban jártunk.

Vivát, Benyovszky!

Madagaszkár történetének egyik legszebb – ha nem a legszebb – időszaka az 1700-as évekre esett, amikor is Benyovszky Móric személyében európai „királya” volt. A magyar történelemkönyvekben kétségkívül ritkán emlegetett uralkodó születésének 275. és halálának 230. évfordulóját idén már Magyarországon is ünneplik. A kiváló katona, hajós, felfedező, földrajzi leíró, és nem utolsósorban kormányzó a Csendes-óceán északi részén tett utazásaival hét évvel megelőzte az angol James Cookot, valamint a franciákat. Magyarságát büszkén hirdette, a haza és a szabadság szeretete számára az élete értelmét jelentette.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!