hetilap

Hetek hetilap vásárlás
60 éve liberalizálták az abortuszt Magyarországon
Tragikus évforduló

2016. 06. 02.
60 éve, 1956. június 4-én hirdették ki azt a rendeletet, amely először a nemzet történelmében legális keretet biztosított a magyar nőknek arra, hogy ne csupán egészségügyi okok, vagy szexuális erőszak elszenvedése miatt, hanem gyakorlatilag bármilyen esetben megszakíttathassák terhességüket. A döntés tragikus demográfiai folyamatot indított el Magyarországon, ahol 60 év alatt több mint 5 millió abortuszt végeztek el.

Magyarországon az 1880-as években a nők fejenként átlagosan öt-hat gyermeket hoztak világra és 1000 szülőképes korú nőből évente körülbelül 220-an estek teherbe. A 20. században jelentősen megváltozott a családról alkotott felfogás, ennek következtében a korábban általános öt-hat gyerek vállalása után egy bő fél évszázad alatt az egy-két gyermek lett az elfogadott. Ez nem kizárólag az abortuszok növekvő számának, hanem a fogamzásgátlók elterjedésének is köszönhető volt. Ugyanakkor döbbenetes módon Magyarországon voltak évtizedek, amikor az abortuszra úgy tekintettek, mint a születésszabályozás legfontosabb eszközére. A statisztikák ennek megfelelően tragikus képet mutatnak.

A ’20-as, ’30-as években 1000 hölgyből már csak 93 esett teherbe, mely a korábbi érték felénél is kevesebb. Vagyis a természetes termékenységi viszonyok (amikor a házaspárok nem használnak semmilyen fogamzásgátló eszközt) esetén létrejöhető terhességek 57 százalékát már az 1900-as évek elején megakadályozták fogamzásgátló eszközökkel vagy terhességmegszakítással. A hivatalosan rögzítettek mellett ekkor már rengeteg illegális művi vetélésre került sor; az abortuszok száma a 100 ezer körülit is elérhette. Ekkor nagyobb számban vetettek véget a terhességeknek művi vetélés által, mint ahányan magát a fogamzást akadályozták meg.

Az 1940-es években már előfordult, hogy 140 ezer abortuszt hajtottak végre egy év alatt, az 1950-es évek elején ez a szám 110-120 ezer körül mozgott. A Ratkó-féle abortusztilalom (1953) csak néhány évig fordította meg a folyamatokat; az 1956-os feltétel nélküli engedélyezés után pedig elszabadult a pokol. Az 1960-as években a természetes viszonyok mellett várható terhességek 68 százalékának kialakulását vagy a magzat kihordását akadályozzák meg, ráadásul míg a Rákosi-korszakban már (a korábbi gyakorlattól eltérően) a fogamzásgátlás számított a fő születéskorlátozási eszköznek, a Kádár-korszak első éveiben újra az abortusz lett a vezető „születésszabályozó eszköz”. Az ’50-es évtized végén volt olyan év, amikor a várható terhességek 36 százalékát szakították meg művi úton, és csak 32 százalékát akadályozták meg fogamzásgátlással.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!