hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vészjelentés Venezuelából

2016. 06. 10.
Egy kiló csirke 24 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül, az alapélelmiszerekből súlyos hiány van, évente pedig csaknem 30 ezer embert gyilkolnak meg az országban – mindez a világ legnagyobb olajlelőhelyének számító Venezuelában. Az ultrabalos gazdaságpolitikát erőltető elnök, Nicolás Maduro eközben betiltotta a sorban állást, az energiatakarékosság jegyében arra kérte a hölgyeket, hogy ne szárítsanak hajat, valamint létrehozta a szociális boldogság minisztériumát. Az abszurd hétköznapokról egy kint élő magyar fiatalember számolt be a Heteknek.

A 37 éves Zsolt több mint tíz éve él Venezuelában, ahová annak idején egy hölgy miatt érkezett. Mára teljesen beilleszkedett a dél-amerikai országban: egy baromfifeldolgozó cégnél dolgozik a szállítási osztályon, valamint ellátja a termelési felügyelői feladatokat is. Feleségével, Mariával, valamint nyolcéves kislányukkal és hároméves kisfiukkal a fővárostól, Caracastól 20 kilométerre fekvő Los Teques nevű településen élnek.

Samponért lisztet

A venezuelai mindennapokról megjelenő sokkoló hírek azért is különösek, mert a dél-amerikai ország a világ egyik legnagyobb olajlelőhelye. Az 1998-ban hatalomra jutott Chavez elnök az akkoriban rekordmagasságban lévő olajárnak köszönhetően finanszírozni tudta az ultrabalos gazdasági reformokat, ám a népszerűségét növelő és a hatalmát bebetonozó jóléti intézkedések mellett a modernizációra, fejlesztésekre nem jutott pénz, sőt, az ország jelentősen eladósodott (jellemző módon még a bevételeket generáló olajtársaságok is súlyosan leamortizálódtak). Az olajár visszaesése így komoly válságot okozott a csaknem 30 milliós országban. A 2013-ban elhunyt Chavez maga jelölte ki utódját, a korábbi buszsofőr Nicolás Madurót, aki azonban nehezen birkózik a kihívásokkal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!