hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meghívó a Futrinka utcába
Program a Bálint Ágnes Emlékházban

2016. 06. 10.
Első meseregényét 14 éves korában írta a Magyar Úriasszonyok lapjában. Felnőttkorában megalkotta minden idők legismertebb magyar rajzfilmfiguráit: Frakkot, Kukorit és Kotkodát, Vízipók csodapókot, Mazsolát és Tádét, csak hogy a legismertebbeket említsük. Vecsésen, a Bálint Ágnes Emlékházban jártunk.

Mielőtt valaki az emlékház szó hallatán egy unalmas múzeumra gondolna, nyugodtan fellélegezhet. Ha nem is a Futrinka utcában, de a vecsési Barcsai utcában található ugyanis a sokáig Bálint Ágnes otthonául szolgáló ház, amelybe az írónő lányai – a gyerekek nagy örömére – egy igazi mesés játszóházat alkottak nagy-nagy szeretettel. A kert közepén egy gyönyörű polgári ház áll, hatalmas terasszal, előtte óriási, virágzó jázminbokrokkal. A házat még gróf Andrássy Gyula építtette, abban az időben vadászkastélyként funkcionált. A legendák szerint talán még Sissi hercegnő is látogatta.

A házhoz vezető út egy ember nagyságú tökház mellett vezet el. A gyerekek bemehetnek a házikóba, elképzelhetik, milyen is lehetett Mazsola és Tádé élete. A háziakkal beszélgetve kiderül, hogy Mazsola és Tádé karakterét tulajdonképpen Bálint Ágnes lányai ihlették. Efféle kulisszatitkok lépten-nyomon kiderülnek. A tökházikó után egy ember nagyságú, kék alapon fehér pöttyös kancsó következik. Szintén „bebújható”. Ha színében nem is feltétlenül eredeti, de a Futrinka utcából „való”.

Természetesen Frakk sem hiányozhat a kertből: a kutyaólat nyugodtan meg lehet közelíteni, nincs benne harapós eb. A ház alsó szintjén a Bálint Ágnes életét bemutató kiállítás található, de akik szeretik a „kihívást”, akár be is öltözhetnek Károly bácsinak és Irma néninek. A házban tilos fotózni, de ez a hely kivétel, szóval szelfire fel!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!