hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kinek jó hír Schiffer távozása?
Vélemény az LMP társelnökének visszavonulásáról

2016. 06. 02.
Szimbolikus, hogy miközben a létező baloldal a saját esélyeit hosszú időre lenullázó őszödi beszéd elhangzásának 10. évfordulóját ünnepelte (amin, lássuk be, az égvilágon semmi ünnepelnivaló nincs), kedden nem sokkal 0 óra után bejelentette visszavonulását Schiffer András, a „társadalmi kezdeményezésként” 2008 októberében, pártként pedig 2009 februárjában létrejött Lehet Más a Politika alapító-társelnöke.

Bár Schiffer az LMP egész története során irtózott a bal- és a jobboldali címkék használatától, a kívülállók számára nem lehetett kétséges, hogy az ő – időnként az elviselhetetlenség határát súroló, máskor azon is túlmenő – makacssága által fenntartott ökopárt valójában az Őszöd után hiteltelenné vált MSZP–SZDSZ konglomerátum baloldali alternatívájaként jött létre és lett sikeres, már amennyiben a parlamenti küszöb kétszeri megugrása sikernek tekinthető. (Annak tekinthető; az MDF és az SZDSZ 2010-es összefogásának példája azt mutatja, hogy vannak esetek, amikor az ötszázalékos küszöb igenis áthághatatlan akadály egy mégoly nagy múltú párt vagy pártszövetség előtt.)

Érthetetlen, hogy a mai magyar baloldal egy része miért tekint valamiféle nosztalgiával a Gyurcsány-kormány időszakára. Nehéz nem belátni, hogy a 2006 és 2010 közötti évek máig nem múló meghasonlást okoztak a baloldali és liberális táborban. Az MSZP támogatottsága már az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése előtt megroggyant; az a tény pedig, hogy Magyarország miniszterelnöke pártja zárt frakcióülésén eldicsekedett az MSZP képviselőinek azzal, hogy kormánya voltaképpen államcsődöt kockáztatva igyekezett elkendőzni a gazdaság valós állapotát a 2006-os választási győzelem érdekében, visszafordíthatatlanná tette a 2006 tavaszi balliberális tábor széthullását. A folyamat szimbolikus eseménye volt az országot 1994 és 1998, majd 2002 és 2008 között irányító MSZP–SZDSZ koalíció 2008 tavaszi felbomlása.

***

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!