hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Válság után a Jobbik
Megszületett Vona „nemzeti néppártja”

2016. 06. 10.
Vona Gábor szerint a társadalom némán üvölt a változásért, ám a Jobbik csak akkor kerülhet hatalomra, ha képes lesz hiteles alternatívát felmutatni. Néppártosodni azért kell, hogy újabb tömegeket állítsanak maguk mellé, és ebben Toroczkai Lászlót vagy Volner Jánost hasznosabbnak tartják Novák Elődnél.

Baljós árnyak vetültek a Jobbik hétvégi tisztújító kongresszusára, miután Vona Gábor jó előre megmondta, hogy három eddigi elnökségi tagot – Novák Elődöt, Szávay Istvánt és Apáti Istvánt – nem engedi elindulni az alelnöki posztért. Mivel Novák bejelentette, hogy ennek ellenére jelölteti magát, ráadásul az utóbbi hetekben a neonáci Kuruc.infó is folyamatosan kampányolt Vona terve ellen, az sem volt kizárható, hogy a kongresszus botrányba fullad. Ezzel a forgatókönyvvel a párt vezetői is számoltak, így a korábbi gyakorlattal ellentétben az újságírókat nem engedték be az eseménynek helyet adó Kongresszusi Központba. A botrány végül elmaradt, Vonát 80 százalékkal ismét elnökké választották, az elnökségbe pedig Vona és Szabó Gábor pártigazgató mellett az a hat ember került be, akiket az elnök előre megnevezett: Fülöp Erik, Tiszavasvári polgármestere, Janiczak Dávid, Ózd polgármestere, Sneider Tamás, Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, Volner
János és Z. Kárpát Dániel.
Mindeközben viszont szinte elsikkadt Vona Gábor választási beszéde. A hétszáz küldött dermedt csendben hallgatta végig a 35 perces szónoklatot, egyetlenegyszer sem szakították félbe tapssal, és a végén is csak mérsékelt tetszésnyilvánítással reagáltak. „Tudom, hogy aggódtok, tudom, hogy féltek a változástól, de a változás elkerülhetetlen” – kezdte Vona, és úgy tűnik, a hallgatóság nagy része tényleg megrémült. A beszéd tizedik percében még mindig nyugtatásra volt szükség: „ne féljetek”, mondta ismét Vona a továbbra is kínos csendben.
Az elnök először felidézte, hogy a Jobbik történetében nem most érnek először korszakhatárhoz, hiszen 2006-ban egy baráti körre szűkült pártocskából kellett nemzeti mozgalmat csinálni, 2010-ben pedig stabil parlamenti erővé váltak. 2016 feladata az, hogy kormányképes „nemzeti néppárttá” alakuljanak, mert „ennek sikerétől függ a Jobbik sorsa”.
A közvélemény-kutatásokat elemezve az látszik, hogy az eddigi politizálással a Jobbik valóban nem tud továbblépni: a hat legnagyobb cég méréseinek átlaga alapján a teljes népességben most is 12-13 százalékon állnak, akárcsak két évvel ezelőtt; a „biztos szavazók” között pedig 22-23 százalékon, ami szintén hasonló a 2014-es eredményükhöz. A néppártosodás tehát logikus cél, a különféle gárdákkal, neonáci honlapokkal és önjáró képviselőkkel nem lehet hatalomra jutni.
Vona emlékeztetett rá, hogy a párt 2003-as alapító nyilatkozatában is megtalálható a nemzeti néppárt meghatározás, valójában tehát nincs szó fordulatról. Más kérdés, hogy mennyi babér teremhet Vonáéknak a Fidesz által belakott jobboldalon. A Fidesz ugyanis 1994 után a romos MDF
és a gyenge KDNP helyére lépett be, amikor története legnagyobb fordulatát végrehajtva liberálisból konzervatívvá „vált”. Orbánék éppen azt a helyzetet használták ki, hogy
a jobbközép tömegek párt nélkül maradtak. Most merőben más a helyzet. A Jobbik elnöke azzal próbálta felrázni a küldötteket, hogy egy nemzetközi cég mérése szerint a 35 év alatti lakosság 53 százaléka a Jobbik szimpatizánsa, és ekkora támogatottsággal egyetlen párt sem rendelkezett a rendszerváltás óta ebben a korosztályban, így a kilencvenes évek Fidesze sem.
A pártelnök szerint történelmi esélyük van a hatalom megragadására – amit természetesen azért ambicionálnak, mert azt akarják, hogy száz-kétszáz év múlva is legyen magyarság, továbbá, hogy Magyarország független, élhető és büszke ország lehessen –, ám ezt az esélyt csak jelentős átalakítások árán lehet realizálni.   
Vona elismerte, hogy a Jobbik egy sor területen adósa még a társadalomnak. A párt „modern konzervatív” eszmeiségének meghatározásakor meg kell tudni válaszolniuk, hogy például mit jelent az ökoszociális piacgazdaság, a meritokratikus, azaz érdemelvű demokrácia, a háromszög külpolitika (orosz, német és török orientáció), és mi a nemzetpolitikájuk. Az egészségügy, az oktatás és korrupció témájában megfelelő a kommunikációjuk, de például a munkavállalás és a nyugdíjas témakörben fejlődniük kell, miközben a cigány-magyar együttélésre és a migrációra is hangsúlyt fektetnek. A kormányzás előkészítését Vona személyesen fogja vezetni, a frakcióvezetést viszont átadta Volner János eddigi általános frakcióvezető-helyettesnek.  A Jobbik akkor lehet sikeres, ha olyan a hite, mint egy egyházé, ha fegyelmezett, mint egy hadsereg, és ha profi, mint egy multinacionális cég – mondta a pártelnök.  
A hétvégi személyi átrendeződés mindenesetre nem támasztja alá a radikálisból néppártivá alakulást. Igaz, hogy a szinte semmihez nem értő Novák Előd megbukott (úgy tűnik, már a neonáci Kuruc.infóra gyakorolt befolyása is kevés volt pozíciója megtartásához), ám sem Toroczkai László, sem a szintet lépő Volner János nem kevésbé radikális, mint Novák. Volner frakcióvezetővé történő kinevezése ugyanakkor Vona szempontjából több okból is hasznos: Volner egyrészt népszerű és nagy munkabírású, másrészt mivel mindeddig Novák emberének tartották, felemelése elcsendesítheti utóbbi csalódott szimpatizánsait. Egy pártbeli magyarázat szerint Vona azért is engedhette át a frakciót és a frakciópénzek kezelését, mert immár más csatornákon keresztül is megfelelő anyagi támogatás jut a párthoz.  
Novák egyik bűne egyébként az volt, hogy kiteregette: a pártban nem lehet téma Simicska Lajos elszámoltatása, miközben a jobbikosok megszólalási lehetőséghez jutnak az oligarcha médiájában. Ez tehát egyfajta paktumot feltételez Simicska és a Jobbik között, amit a Fideszben tényként kezelnek, a Jobbik viszont tagad. Ugyanakkor csak a vak nem látja, hogy a nagyvállalkozó lapjai és tévéje ma nagyjából olyan barátian bánik a Jobbikkal, mint ahogy az Orbán–Simicska-háború előtt a Fidesszel bánt. A kongresszus másnapján például a Magyar Nemzet szalagcímében közölte, hogy a Jobbik nemzeti néppárttá alakult.
Volner személye ugyanakkor további kérdéseket ébreszt: miként lehet a párt első számú gazdasági szakértője az egykori rendőr Volner, aki esti érettségije után néhány csekély forgalmú, csődbe jutott betéti társaságot vezetett? (Igaz, 2013 óta van egy diplomája, ám a szerzés helye egy oroszországi kamugyanús intézmény.) Mennyire lesz hiteles a korrupció elleni harcban, miközben több cége is egy hírhedt cégtemetőben halt el jelentős köztartozást hagyva maga után?  (A Fidesz már vasárnap ezzel – az egyébként három éve az atv.hu által leleplezett sztorival – támadta Volnert.) És hogy lesz hiteles néppárti politikus, miután nemrég még gárdamaskarában szónokolt különféle rendezvényeken?
És hasonlóképpen ellentmondásos a néppárti vezető szerepében az a Toroczkai László, akit a napokban ítéltek el a Bankcenter elleni erőszakos cselekményért, és aki 2006-ban maga vezette a feltüzelt tömeget a később felgyújtott MTV székházhoz, és aki néhány éve még arról beszélt, hogy elutasítja a demokratikus államberendezkedést és az alkotmányt. (Mellette az szólt, hogy a négyezer fős Ásotthalmot sikeresen vezeti 2013 óta.)
Sneider Tamás alelnök – az egykori egri szkinhed vezér – többek között a nyugdíjasok érdekeinek képviseletére kapott új megbízást Vonától. Az a Sneider, akiről hat évvel ezelőtt az akkor még kevésbé baráti Magyar Nemzet írta meg, hogy egy családi pénzügyi vita miatt gondnokság alá akarta helyeztetni saját idős szüleit.
A fenti személyi változások két dologra utalnak: Vona nem hagyhatta ki a radikálisokat a néppártból, ám ha már így esett, legalább olyanokat emelt be az elnökségbe, akik fel tudtak mutatni valamit. (Toroczkai, Janiczak, Fülöp). Másrészt nem sikerült leigazolni egyetlen olyan személyt sem, aki ismertségével és szaktudásával hitelesíthetné a Jobbik néppártosodását. Vona tavaly nyitást hirdetett az értelmiség felé, ám úgy tűnik, ez visszhang nélkül maradt, nyilvánosan legalábbis senki nem vállalta fel pártszimpátiáját.
Vona azt is kiemelte a kongresszuson, hogy mostantól nagyobb súlyt kíván fektetni a párt kommunikációjára, az eddigi reagáló szerepkör helyett kezdeményezni akar. Jelen állás szerint ehhez a szerény elérési adatokkal rendelkező saját médiájuk mellett Simicska Lajosra számíthat, ám a G-nap óta a Magyar Nemzet példányszáma 33 ezerről 20 ezer alá esett, és a Hír TV nézettsége sem nőtt a korábbi egy százalékról feljebb. Ezzel szemben a Fidesz mellett ott van az összességében közel kétharmados nézettséggel rendelkező állami csatornacsalád és a TV2 csoport, valamint számos feltörekvő portál és ingyenes lap. A Jobbik ráadásul nem rendelkezik országosan ismert, szerethető arcokkal, és egyelőre nem tudni a választásig még felépíthető szereplőkről sem. (Ugyanakkor a feltételezett Jobbik–Simicska-közeledés egyik nem elhanyagolható hozadéka lehet, hogy a nagyvállalkozó számos kellemetlen információval rendelkezhet a Fideszről, illetve egyes kormánypárti szereplőkről.)         
A párt a nemzetközi kapcsolatok terén is jelentős hátrányban van a legyőzni kívánt Fideszhez képest: utóbbi az Európai Néppárt legerősebb tagja, és bár sok vitája van saját pártcsaládján belül is, beágyazottsága erős. Ezzel szemben a Jobbikot még az
európai radikális pártok többsége is elutasítja az antiszemitizmus miatt: a párt minapi külpolitikai fórumán Irán, Törökország és Oroszország diplomatái jelen voltak, miközben például Ausztria, Nagy-
Britannia és Franciaország visszautasította a meghívást.
A Jobbik – legalábbis az elnök kongresszusi beszéde alapján – mégis bízik a 2018-as győzelemben, mert meglátásuk szerint a társadalom csak addig támogatja a Fideszt, amíg nem lát hiteles alternatívát. Vona szerint „az ország némán üvölt a változásért”, ezért ha nem akarják „elbaltázni a történelmi lehetőséget”, mostantól nem elég, ha a jobbikosok a partvonalról verik a mellüket, hogy milyen „tökös gyerekek”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!