hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mozgásra fel!
Miért fontos a hatékony, örömmel végzett testedzés?

2016. 06. 10.
A rendszeres testmozgásnak talán még soha nem volt akkora jelentősége, mint napjainkban, amikor a modern életmód túl kényelmessé tette az életünket. Tavalyi adatok alapján Magyarországon a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, és minden ötödik gyermek küzd ugyanezzel a problémával, ami az egészségtelen táplálkozás mellett egyértelműen az aktív életmód hiányát jelzi. Holott – a megelőzésen túl – az edzésre fordított idő és energia életminőségünk javulásával már rövid távon is megtérül: nem csupán az elhízás és a betegségek kialakulásának veszélyét csökkenti, de kimondottan pozitív hatással van mind a szellemi, mind a lelkiállapotunkra, de még a kapcsolatainkra is. Mindezt Cseresnyés Beáta egészségmentorral (képünkön) veséztük ki.

Milyen érvekkel motiválnál minket a rendszeres testedzésre? Melyek a sport pozitív hatásai?

– A mozgás mindenkié, velünk született adottságunk, ezért bármikor, bárhol, szinte bármilyen kis ideig érdemes mozogni, csak kezdjük el!

A sport egy tartalmas időtöltés, ami épít, és gyakorlatilag egész életünkben művelhető. Nagyszerű barátságok alakulnak így ki, van közös téma. Sőt, a rendszeres közös sportprogramok a családon belül is erősítik az összetartozást. De javul például a keringés, a szív munkája gazdaságosabbá válik. Erősödik a légzőrendszer, a csontrendszer, az immunrendszer. Javul az állóképesség, a testtartás, a hajlékonyság és az ízületi mozgékonyság. Nő a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, a szervezet szinte megfiatalodik, az anyagcsere felgyorsul. A vérnyomás és a testzsírszázalék optimalizálódik, míg az izomzat tónusa fokozódik. Javul az egyensúlyérzék, a térérzékelés, a terhelhetőség, a munkabírás, a küzdőszellem, az összpontosítás, az egészséges önértékelés. És a sort hosszan folytathatnám…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!