hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 02.24. (XXI/08) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Nagyot javultak az amerikai–izraeli kapcsolatok

Donald Trump és Benjamin Netanjahu washingtoni találkozója új korszakot nyitott az amerikai–izraeli kapcsolatokban. Bár a konkrétumokra érthető módon még várni kell, a hangsúlyok azért körvonalazódni látszanak. Izrael számára a legfontosabb kihívás Irán, az Egyesült Államok pedig nem kizárólag a kétállami megoldást látja járható útnak a palesztinokkal való megegyezésre. Abban pedig mindkét fél egyetért, hogy a térségben most lehetőség nyílik arra, hogy arab országok is bekapcsolódjanak egy átfogó rendezésbe. Igaz, ez utóbbi könnyen illúziónak bizonyulhat a szaúdi külügyminiszter kijózanító nyilatkozata után, amellyel Kelet-Jeruzsálemet követelte a palesztin állam fővárosának.

Meghalt a korszakos abortuszper felperese

Szombaton, 69 éves korában elhunyt Norma McCorvey, az Egyesült Államok leghíresebb abortusztörvényének, a Roe v. Wade-nek Jane Roe néven elhíresült felperese. Az azóta is sokat vitatott törvény, amelyben elsőként hozott ítéletet a Legfelsőbb Bíróság, örökre megváltoztatta Amerika politikai térképét, McCorvey pedig, aki mind az abortuszpárti, mind az abortuszt ellenző tábornak ikonikus figurája lett, élete végéig talányos személy maradt.

Ki ölte meg Kim Dzsongnamot?

Észak-Koreában élni senkinek nem veszélytelen, de a Kedves Vezető rokonainak kifejezetten életveszélyes, még az országhatáron túl is, ahogy Kim Dzsongnam esete is mutatja. A férfit egy hete gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i reptéren, és az eset azóta egyre ellentmondásosabb és titokzatosabb. A holttesten semmiféle árulkodó jelet nem találnak, és senki nem hajlandó azonosítani.

Ismét nyeregben - Trump folytatja a csatát

„Az amerikai nép ellenségeinek” nevezte Donald Trump a main­stream sajtó képviselőit, és „hamis hírek gyártóiról” átkeresztelte őket „nagyon hamis hírek gyártóira”. A sárdobálás ellensúlyozására szemmel láthatóan igyekszik egyfajta közvetlen kapcsolatot fenntartani a választókkal. Emellett újra sínre került a heves ellenreakciók miatt késleltetett bevándorlási politika kidolgozása és gyakorlatba ültetése, és az elnök megtalálta a múlt héten lemondott Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó utódját.

Titkos csúcs - Egy éve tárgyaltak a közel-keleti vezetők

Csúcstalálkozóra került sor egy évvel ezelőtt Izrael, Jordánia és Egyiptom között, amerikai közvetítéssel. A Haaretz izraeli lap beszámolója szerint a titkos egyeztetést John Kerry akkori amerikai külügyminiszter kezdeményezte az izraeli-palesztin béketárgyalások felélesztésére. Kerry egy több alapelvből álló béketervet is kidolgozott a találkozóra.

Belföld

Magyarország visszalép az olimpiai pályázattól

Visszalép Magyarország a budapesti olimpiai pályázattól – értesült az M1 aktuális csatorna szerdán, lapzártánkkor. A döntés a miniszterelnök, a főpolgármester és a MOB vezetőjének szerda esti találkozóján született meg azzal az indoklással, hogy a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak. A döntés oka, hogy Magyarország nem tarthat fenn elhúzódó, vereségre ítélt pályázatot.

Interjú Mizsér Attilával, a Budapest 2024 sportigazgatójával

Péntektől szerdáig tartott, amíg eldőlt, hogy Budapest visszalép a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésétől. Az olimpiai pályázatért felelős cég viszont az utolsó pillanatig teljes mellszélességgel kiállt a Budapest 2024 projekt mellett. Mizsér Attilával, a Budapest 2024 sportigazgatójával a visszalépésről szóló döntés előtt beszélgettünk.

Az eltűnt évek nyomában

Ha összevetjük egymással a rabbinikus kronológiát és a modern történettudomány kronológiáját, számos esetben jelentősen más időbeosztást láthatunk. Az egyik legnagyobb eltérés a Dániel próféta által előrejelzett 70 évhét eseményeihez kötődik, itt ugyanis összesen 165 évnyi különbségről beszélhetünk. Amennyiben a zsidó naptár késik 165 évet, akkor most 5777 helyett 5942-t kell írnunk. Ellenkező esetben a mi polgári naptárunk siet, és nem tudunk elszámolni az ókor 165 évének történelmi eseményeivel. Ez a különbség túl nagy ahhoz, hogy egyszerű számítási hibák következményének tekintsük.

Tovább keményeDik a jogi határzár

Az Országgyűlés lapzártánkkor a jogi határzár megerősítését célzó jogszabályokról tárgyal. Közben az enyhébb időben növekszik a migrációs nyomás a magyar-szerb határon.

Hit és értékek

„A pokol számomra a menny”

Nem hogy 100, de egyetlen napot sem kapott az új amerikai elnök ellenfeleitől arra, hogy bizonyítson. A kritikusok túlnyomó többsége nem Donald Trump egyik vagy másik intézkedésével vitatkozik, hanem kategorikusan elutasítja őt.

Örömtánc Afrika hátsó udvarában

Nincs internet, sőt telefonálni sem lehet, a vizet kútból húzzák a szegényes vályogkunyhók lakói, akiknél ünnepnap, ha a manióka helyett rizs, mellé pedig hús kerül az asztalra. Uganda muszlim többségű keleti határvidékén mégis olyan örömmel táncolnak a keresztények, hogy azt bármelyik nyugati gyülekezet megirigyelhetné. Flaisz Endrének, a Hit Gyülekezete missziós lelkészének beszámolója.

Képtelen hazugságok – képekkel

Egy régi közhely szerint „a képek nem hazudnak”. Egy másik közhely úgy szól, hogy „az objektív objektív”. A Trump-ellenes média pedig ékesen demonstrálja, hogy egyik állítás sem igaz.

HÁTTÉR

Javult a magyar fiatalok közérzete, de nagyok a különbségek

„Minden eddiginél több fiatal szerez munkatapasztalatot, jelentős mértékben nő az idegen nyelvek ismerete, a fiatalok bíznak a családban, erősödött a demokráciába vetett hit, és egyre többen gondolják úgy, hogy »Magyarország a legjobb ország, ahol élni lehet«. Azok aránya is növekedett, akiknek fontos hazájuk és magyarságuk” – áll a Magyar Ifjúság 2016 című kutatás miniszteri bevezetőjében. Az adatok azonban ennél árnyaltabb képet mutatnak a mai 15–29 éves fiatalokról.

Az ellenségük ellensége

A napokban zajlott le a müncheni biztonsági konferencia, mely nem várt bejelentéseket hozott. Hirtelen egy oldalon találta magát Avigdor Lieberman izraeli védelmi miniszter és Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter. Tekintve, hogy a két ország között hivatalosan nincs diplomáciai kapcsolat, ez több mint figyelemreméltó.

A bárányok falhatnak

Több mint 16,6 millió juhot tartanak Romániában – 2001-ben ez a szám még csupán 7,8 millió volt. A duplázódás azonban nemcsak gazdasági fellendülést hozott, hanem egy riasztó problémát is okozott: ez a mennyiségű állat a téli legeltetés engedélyezésével végképp tönkrevágja a legelőket és a gyepeket. De vajon a jó adottságokkal rendelkező Magyarországnak miért nincsenek ilyen dilemmái?

A civil társadalom – éltető közeg és nyughatatlan csatatér

Vannak olyan fogalmaink, amelyeknek realitása a működésükben nyilvánul meg. Ha viszont nincsenek hatásos életjelenségeik, akkor sem fölösleges beszélni róluk. Valahogy így vagyunk a civil társadalommal is.

Karl Pfeifer bécsi újságíró kötete négy évtized eseményeiről

Az utóbbi hónapokban újra számos érdekes kötet került a magyar könyvesboltokba, olyan könyvek, amelyek szerzői kritikusan elemzik a hazai közállapotokat, a „nemzeti együtt-működés” orbáni rendszerét. Hogy csak néhányat említsek: Paul Lendvai Új honfoglalás cím alatt összefoglaló történeti elemzést ad erről a rendszerről, létrejöttéről és névadója politikai egyéniségének kialakulásáról. Ez a németből lefordított könyv elsősorban a külföldi olvasóknak készült, de a magyar közönségnek is tud újat nyújtani. Debreczeni József A szürke dominanciás című műve az Orbán–Simicska-viszály kialakulását és lényegét vizsgálja, és e nagy jelentőségű, egyben jellemző részletkérdés prizmáján át a Fidesz (és Orbán) egész gazdasági és politikai rendszerébe enged tanulságos betekintést. Lengyel László Halott ország címmel kiadott könyve nagy látószögű történeti-politikai esszégyűjtemény, a hazai fejleményeket európai, nemzetközi összefüggésben vizsgálja.

KÁVÉSZÜNET

Hollywood komponistája - John Williams 85 éves

Pár hete ünnepelte 85. születésnapját az 5 Oscarral és 50 jelöléssel bíró John Williams, akit a díjak és jelölések számában csak Walt Disney előzött meg a valaha élt filmes alkotók közül. Hollywood legsikeresebb és legtermékenyebb filmzeneszerzője több mint száz filmhez írt háttérmuzsikát, melyek sorába olyan ismert művek tartoznak, mint a Cápa, Star Wars, Superman, Indiana Jones, E.T. - A földönkívüli, Schindler listája, Jurassic Park.

A gyógyító kutya

A legnépszerűbb háziállatok listáját még mindig a kutya és a macska vezeti. Az ember és az állat barátsága több ezer éves, az állatok gyógyító, terápiás hatása sem a 21. század felfedezése. Mint tudjuk, kedvenceink néha sokkal többet adnak, mint az emberek, ráadásul ezt teljesen spontán módon teszik, és cserébe nem kérnek mást, csak lelkiismeretes gondoskodást és szeretetet. Ám hogy a kutyának mint újfajta szociális segítőnek mi a terápiás szerepe, arról Varga Viktóriát, a Kutyával az Emberért Alapítvány terápiás csoportjának vezetőjét faggattuk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!