hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A gyógyító kutya
Mit tanulhatunk házi kedvenceinktől?

2017. 03. 22.
A legnépszerűbb háziállatok listáját még mindig a kutya és a macska vezeti. Az ember és az állat barátsága több ezer éves, az állatok gyógyító, terápiás hatása sem a 21. század felfedezése. Mint tudjuk, kedvenceink néha sokkal többet adnak, mint az emberek, ráadásul ezt teljesen spontán módon teszik, és cserébe nem kérnek mást, csak lelkiismeretes gondoskodást és szeretetet. Ám hogy a kutyának mint újfajta szociális segítőnek mi a terápiás szerepe, arról Varga Viktóriát, a Kutyával az Emberért Alapítvány terápiás csoportjának vezetőjét faggattuk.

Viszonylag keveset hallunk az állatok gyógyító hatásáról és arról, hogy hazánkban rendszeresen bevonnák őket a terápiás munkába.

– Én úgy látom, hogy egyre inkább elterjedőben van itthon is az állatasszisztált terápia. Mi is nagyon sok megkeresést kapunk különböző intézményektől, gyermekotthonoktól, idősotthonoktól, speciális iskoláktól, kórházaktól stb. A szkeptikusságot inkább abban látom, hogy az embe-rek nem nagyon tudják, mit is takar valójában a kutyaterápia, ezért azt hiszik, hogy ez amolyan állatsimogató. Pedig ennek a műfajnak is több ága van; az egyik az állatasszisztált aktivitás, ez tulajdonképpen egy látogatóprogram. Itt a kutya ugyan jelen van, de nem történik konkrét fejlesztés. A másik az állatasszisztált terápia, mely során már kitűzött célok szerint szervezik a foglalkozásokat, és a fejlődést nyomon is követik. Több szervezet foglalkozik érzékenyítéssel, amikor iskolákba, munkahelyekre látogatnak el kutyáikkal, és ismertetik meg őket a különböző sérültségekkel és a segítőkutyákkal.

A mi alapítványunk leginkább AAT-vel, tehát fejlesztő terápiával foglalkozik, és az a tapasztalatom, ha egy intézmény egyszer közelebbről is megismerkedik ezzel a módszerrel – amivel szinte bármilyen fejlesztés hatékonyabbá tehető –, örökre elköteleződik mellette.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!