hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Titkos csúcs - Egy éve tárgyaltak a közel-keleti vezetők

2017. 03. 23.
Csúcstalálkozóra került sor egy évvel ezelőtt Izrael, Jordánia és Egyiptom között, amerikai közvetítéssel. A Haaretz izraeli lap beszámolója szerint a titkos egyeztetést John Kerry akkori amerikai külügyminiszter kezdeményezte az izraeli-palesztin béketárgyalások felélesztésére. Kerry egy több alapelvből álló béketervet is kidolgozott a találkozóra.

2016. február 21-én a jordániai üdülővárosban, Akabában ült tárgyalóasztalhoz Abdel Fattah Al-Szíszi egyiptomi elnök, II. Abdullah jordán király, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és az akkori amerikai külügyminiszter, John Kerry.

A találkozó összehozása a Haaretz izraeli lap részletes beszámolója szerint nem kis erőfeszítésébe került Kerrynek. 2014-ben ugyanis zátonyra futott minden próbálkozása: az izraeli–palesztin béketárgyalások teljesen megrekedtek. Az akkori külügyminiszter – Barack Obama elnök jóváhagyásával – jegelte a témát, és az iráni nukleáris megállapodás tető alá hozására összpontosított inkább. Miután ez sikerrel zárult, 2015 októberében újra elővette az izraeli–palesztin kérdést.

Fontos momentum volt az előzményekben Netanjahu és Obama elnök találkozója Washingtonban, ami az iráni atom­alku miatt nem éppen a legoldottabb légkörben zajlott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!