hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyarország visszalép az olimpiai pályázattól
A füstbe ment terv

2017. 02. 23.
Visszalép Magyarország a budapesti olimpiai pályázattól – értesült az M1 aktuális csatorna szerdán, lapzártánkkor. A döntés a miniszterelnök, a főpolgármester és a MOB vezetőjének szerda esti találkozóján született meg azzal az indoklással, hogy a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak. A döntés oka, hogy Magyarország nem tarthat fenn elhúzódó, vereségre ítélt pályázatot.

Szerda délelőtt az atv.hu azt írta: a kormánynak az az álláspontja, hogy nincs esély a nemzeti konszenzus visszaállítására az olimpia ügyében. Ezt követően került sor a szerda esti „hármas találkozóra”, azaz Orbán Viktor, Tarlós István és Borkai Zsolt megbeszélésére.

Szintén szerdán a Fővárosi Közgyűlés határozatban kérte fel Tarlós István főpolgármestert, tárgyaljon a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) és a kormánnyal arról, hogy tekintettel „a megszűnt nemzeti egységre”, van-e értelme fenntartani a budapesti pályázatot a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére. A testület erről a fideszes Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok, józsefvárosi polgármester előterjesztésének elfogadásával 19 igen szavazattal, 8 nem ellenében döntött.

A Fővárosi Közgyűlés a határozatban megállapította, hogy a pályázat mögött ez idáig fennállt nemzeti egység és konszenzus felbomlott, amelyért azokat a pártokat és politikusokat terheli felelősség, akik a korábbi években támogatták az olimpiarendezést, és „most alkalmi politikai haszonszerzés reményében korábbi véleményükkel szembefordultak, ezzel felszámolták a korábban fennállt politikai konszenzust, és elárulták a budapesti olimpia ügyét”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!