hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Javult a magyar fiatalok közérzete, de nagyok a különbségek
Már csak pénz kellene

2017. 02. 23.
„Minden eddiginél több fiatal szerez munkatapasztalatot, jelentős mértékben nő az idegen nyelvek ismerete, a fiatalok bíznak a családban, erősödött a demokráciába vetett hit, és egyre többen gondolják úgy, hogy »Magyarország a legjobb ország, ahol élni lehet«. Azok aránya is növekedett, akiknek fontos hazájuk és magyarságuk” – áll a Magyar Ifjúság 2016 című kutatás miniszteri bevezetőjében. Az adatok azonban ennél árnyaltabb képet mutatnak a mai 15–29 éves fiatalokról.

A jelennel és a jövővel kapcsolatban bizakodóbbak lettek a magyar fiatalok, mint négy évvel ezelőtt voltak. Ha közelebbről megnézzük az adatokat, az optimizmus növekedése elsősorban a viszonylag jó körülmények között élő, iskolázott városi rétegre jellemző, amely a leginkább elégedett a saját helyzetével éppúgy, mint az országéval. Azt sem szabad elfelejteni, hogy mihez viszonyítunk: az előző nagyszabású ifjúságkutatást 2012-ben, előtte pedig 2008-ban végezték el, s mindkét adatfelvétel a gazdasági válság és a krízishangulat időszakára esett, azaz a teljes mélypontot tükrözte.

„Innen csak felfelé vezethetett az út” – mondta lapunknak Szabó Andrea, az ifjúságkutatásokban kezdettől részt vevő szociológus.

A Magyar Ifjúság vizsgálatot az ezredforduló óta négyévente végzik el 8000 magyarországi, 15–29 éves fiatal megkérdezésével. Tavaly ötödik alkalommal került sor a nagyszabású kutatásra, melynek keretében most 4000 határon túli – vajdasági, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai – magyar fiatalt is kikérdeztek. A kérdések többek között a családalapítási tervekre, közérzetre, jövőképre, a politikához, nemzethez, családhoz való viszonyra, szabadidő-töltési szokásokra, vallásosságra, vagy a migrációs szándékokra is vonatkoztak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!