hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hollywood komponistája - John Williams 85 éves

2017. 02. 23.
Pár hete ünnepelte 85. születésnapját az 5 Oscarral és 50 jelöléssel bíró John Williams, akit a díjak és jelölések számában csak Walt Disney előzött meg a valaha élt filmes alkotók közül. Hollywood legsikeresebb és legtermékenyebb filmzeneszerzője több mint száz filmhez írt háttérmuzsikát, melyek sorába olyan ismert művek tartoznak, mint a Cápa, Star Wars, Superman, Indiana Jones, E.T. - A földönkívüli, Schindler listája, Jurassic Park.

„A zene és a film testvérek a művészetben, együtt élnek, és függnek egymástól” – vallja John Williams, aki tehetsége és jószerencséje révén tudott ilyen kiemelkedőt alkotni töretlen pályafutása során. 1932. február 8-án született Long Islanden, New Yorkban. Figyelme már korán a zene irányába terelődött, ami nem véletlen, hiszen édesapja, Johnny maga is dzsesszegyüttesben dobolt, a New York-i CBS rádió műsoraiban zenélt, és hollywoodi filmekben is dolgozott. Már gyerekként több hangszeren játszott, kezdettől zenei pályára készült, koncertzongorista akart lenni.

Az indulás

Los Angelesbe költözésük után egy olyan ismert zeneszerző tanítványainak sorában tudhatta magát, mint Mario Castelnuovo-Tedesco. Az egyetemi tanulmányok befejeztével az USA légierejében szolgált három évig. Leszerelését követően a világ egyik legkiválóbb zeneiskolájában, a New York-i The Julliard School zongora tanszakán képezte magát tovább, ahol Rosina Lhevinne, a híres orosz virtuóz, Josef Lhevinne felesége tanította. Évfolyamtársait hallgatva jött rá, hogy ő soha nem tudná velük felvenni a versenyt az előadóművészi pályán, így inkább a zeneszerzés felé fordult. Nappal zenei stúdiókban készített lemezfelvételeket, éjjel dzsessz-zongoristaként kereste kenyerét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!