hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az eltűnt évek nyomában

2017. 03. 22.
Ha összevetjük egymással a rabbinikus kronológiát és a modern történettudomány kronológiáját, számos esetben jelentősen más időbeosztást láthatunk. Az egyik legnagyobb eltérés a Dániel próféta által előrejelzett 70 évhét eseményeihez kötődik, itt ugyanis összesen 165 évnyi különbségről beszélhetünk. Amennyiben a zsidó naptár késik 165 évet, akkor most 5777 helyett 5942-t kell írnunk. Ellenkező esetben a mi polgári naptárunk siet, és nem tudunk elszámolni az ókor 165 évének történelmi eseményeivel. Ez a különbség túl nagy ahhoz, hogy egyszerű számítási hibák következményének tekintsük.

A 70 évhét körüli kronológiai eltérésre számos magyarázat született a történelem során. A prófécia egyedülálló módon egy rendkívül pontos menetrendet ad Izrael sorsára és a Messiás eljövetelére vonatkozóan, jelentésének pontos megfejtése azonban mégis komoly fejtörést okoz. Az évszázadok alatt a zsidó társadalomban is többféle értelmezés látott napvilágot, számos esetben csak a keserű történelmi tapasztalat cáfolta meg az egyébként teljesen logikusnak tűnő magyarázatot.

A Dánielnek adott kijelentés alapján a 70 évhetet „a Jeruzsálem újraépítése felől való szózat keletkezésétől” kell számítanunk. Ez azonban már önmagában számos kérdést vet fel. Mit jelent a Jeruzsálem újraépítése felől való szózat? A helyreállításról szóló próféciát? Egy uralkodói rendeletet? Ha uralkodói rendeletről van szó, a Templom építésével már beteljesedettnek vehetjük, vagy kifejezetten a város felépítését kell figyelnünk? A babiloni fogságból való hazatérés után ugyanis először csak a Templom épült fel. Erre előszőr Círusz perzsa király adott engedélyt, majd néhány éves szünet után Dárius alatt folytatták és fejezték be az építkezést. A város falainak felhúzására csak később, Artaxerxész uralkodása idején került sor.

A hivatalos rabbinikus álláspont a számítást az Első Templom lerombolásától kezdi, a korszak végének pedig a Második Templom lerombolását tekinti. A történészek az első eseményt i. e. 586-ra, a másodikat pedig i. sz. 70-re datálják. Ezek alapján pedig látjuk, hogy itt adódik a 165 éves különbség. A korszak ugyanis ezek szerint 655 évet ölel fel, szemben a próféciában szereplő hetvenszer hét, azaz 490 évvel. (Történelmi értelemben nem beszélhetünk nulladik évről, ezért nem 656 évről van szó, egy évet le kell vonnunk a számításból.)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!