hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ellenségük ellensége
Közeledés a Szaúd-Arábiai Királyság és Izrael között?

2017. 03. 22.
A napokban zajlott le a müncheni biztonsági konferencia, mely nem várt bejelentéseket hozott. Hirtelen egy oldalon találta magát Avigdor Lieberman izraeli védelmi miniszter és Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter. Tekintve, hogy a két ország között hivatalosan nincs diplomáciai kapcsolat, ez több mint figyelemreméltó.

„Hiszen háborúban állunk” – mondta a szaúdi alezredes, és megigazította a fejkendőjét. Rijád külvárosában voltunk, egy klasszikus Ad al-Arabiban. Ez egy sátor, melyet a családi házak kertjében építenek fel a szaúdiak, itt fogadják a vendégeiket, míg a nők a családi házban maradnak, rejtve a kíváncsi tekintetek elől. Döbbenten figyeltük minden szavát. Arról folyt a beszélgetés, hogy mit lehetne importálni Európából Szaúd-Arábiába. Az alezredes – akinek nem írom le a nevét, mert nem hivatalosan nyilatkozott – hosszasan ecsetelte, persze konkrétumok nélkül, hogy milyen fejlesztésekbe kezdett a szaúdi hadsereg a jemeni háborúval összefüggésben. Szaúd-Arábia valójában nem a huti lázadókkal áll háborúban, hanem Iránnal – ezt a királyságban mindenki így gondolja. A közbeszédben Irán áll az országban megjelenő terrorista sejtek akciói és a kábítószer-csempészet mögött, de a perzsa állam felelős többek között a zarándoklatok során történő balesetekért is. Jó kapcsolat sosem jellemezte a két országot, hiszen mindkettő kizárólagos jogot formál arra, hogy az iszlám elsődleges képviselője legyen a világban (erről lásd keretes írásunkat), de a viszony az arab tavasz után mérgesedett el igazán.

A befolyási zóna kitágítása

Szaddám Huszein elmozdításának igazi nagy nyertese kétségkívül Irán volt. Az addig a szunniták által kormányzott Irak hirtelen síita kormányzás alá került, amelynek kapcsolata olyan szorossá vált Teheránnal, hogy gyakorlatilag hazaküldték az amerikai csapatokat. A szunniták kiszorítása az állami forrásokból és döntéshozásból persze lázadáshoz vezetett, melyet az Iszlám Állam dúlásaként ismer a civilizált világ, de a hatalmi térkép ettől sem változott meg Irakban. Sőt, az Iszlám Állam elleni háborúnak köszönhetően még az Irán által kézivezérelt síita szabadcsapatok is létrejöttek az országban, Irán privát politikai érdekeit szolgálva ki a terepen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!