hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Karl Pfeifer bécsi újságíró kötete négy évtized eseményeiről
Már megint magyarország!

2017. 03. 23.
Az utóbbi hónapokban újra számos érdekes kötet került a magyar könyvesboltokba, olyan könyvek, amelyek szerzői kritikusan elemzik a hazai közállapotokat, a „nemzeti együtt-működés” orbáni rendszerét. Hogy csak néhányat említsek: Paul Lendvai Új honfoglalás cím alatt összefoglaló történeti elemzést ad erről a rendszerről, létrejöttéről és névadója politikai egyéniségének kialakulásáról. Ez a németből lefordított könyv elsősorban a külföldi olvasóknak készült, de a magyar közönségnek is tud újat nyújtani. Debreczeni József A szürke dominanciás című műve az Orbán–Simicska-viszály kialakulását és lényegét vizsgálja, és e nagy jelentőségű, egyben jellemző részletkérdés prizmáján át a Fidesz (és Orbán) egész gazdasági és politikai rendszerébe enged tanulságos betekintést. Lengyel László Halott ország címmel kiadott könyve nagy látószögű történeti-politikai esszégyűjtemény, a hazai fejleményeket európai, nemzetközi összefüggésben vizsgálja.

Több más érdekes és hasznos munkát is említhetnék még, de ezek helyett most inkább egy olyan kis kötet címét idézem, amelyet Bécsben adtak ki németül, magyarul meg sem jelent, bár itthon is érdeklődésre tarthatna számot. Karl Pfeifer Immer wieder Ungarn című könyvéről van szó, amelynek alcíme így hangzik: Önéletrajzi jegyzetek – Nacionalizmus és antiszemitizmus Magyarország politikai kultúrájában. (Wien, 2016. Edition Critic.)

Immer wieder Ungarn – hangzik a kötet címe: „Már megint Magyarország!”, így adnám vissza magyarul, és ennek akár többszörös jelentése is van. Elsősorban arra utal, hogy a magyar politikai élet fejleményei hallatán-olvastán a külföldi újságolvasó, internethasználó és tévénéző újra és újra felkapja a fejét, netán a szemét is megdörzsöli. Az orbáni politika tényeivel ugyanis újra és újra foglalkozni kell, ezek megint s me­-gint ott szerepelnek a nemzetközi sajtó első oldalain és a képernyőkön. „Már megint Magyarország!” – kiálthat fel (mondjuk) Joseph Normalleser, az átlagos német újságolvasó, és erre Karl Pfeifer tudósításai és cikkei olvastán is indíttatva érezheti magát.

Immer wieder Ungarn – „Már megint Magyarország!” – kiálthat fel, vagy ha úgy tetszik: tűnődhet el magában éppenséggel Karl Pfeifer is, akinek a családja még az első világháború előtt települt át a Magyar Királyságból az Osztrák–Magyar Monarchia osztrák területére, és aki aztán Ausztria hitleri bekebelezése után családjával megint Magyarországra jött. Ugyanez a Karl Pfeifer volt azután az a tizenkét éves iskolásfiú, akit a negyvenes évek elején Magyarországon büdös zsidónak neveztek, és aki emiatt megfogadta: belőle azért sem lesz magyar! És a kamaszos dacból fakadt kijelentés hamarosan politikai elhatározássá szilárdult: Karl Pfeifer a cionista ellenállás titkos útjain Izrael földjére jutott, ahol néhány év múlva az önálló Izrael Államot kivívó harcosok között találta magát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!