hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 06.16. (XXI/24) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A Köztársaság meghekkelése

Megrendítette a francia politikai rendszert a parlamenti választások első fordulója, amelyet toronymagasan az Emmanuel Macron által létrehozott politikai formáció nyert meg. Az LREM 400-450 körüli mandátumot tudhat magának az 577 fős Nemzetgyűlésből; a hagyományos pártok reprezentációja, egyúttal mozgástere ennek megfelelően jelen­tősen lecsökkent. A választás elsődleges áldozata a Szocialista Párt, amely két-három tucat megmaradt kép­vi­se­lővel gyakorlatilag a párt hagyatéki ügyeit végezheti el a következő ciklusban.

Épül a modern Oszmán Birodalom

Míg Szulejmán a 16. században vérontással és pusztítással igyekezett kiterjeszteni fennhatóságát a kontinensre, Törökország új „szultánja” politikai, titkosszolgálati és vallásügyi manőverezéssel teremtené meg európai hegemóniáját.

Az óbaloldal lázadása

A brit politikai életet a kontinentális Európa politikusai hajlamosak lesajnálni a brüsszeli technokraták szemszögéből kétségtelenül egzotikusnak tűnő díszletei miatt, ám az aligha vitatható, hogy az elmúlt évtizedekben legalább két alkalommal – Margaret Thatcher 1979-es és Tony Blair 1997-es győzelme után – éppen Nagy-Britanniából indultak el olyan politikai mozgások, amelyek adott esetben évtizedes időtávon meghatározták a nyugati demokráciák közéletét.

Belföld

Egy bukott nemzet prófétája

Ha Isten egy nemzetet el akar pusztítani, akkor a vezetői megőrülnek. Ez az őrület pedig a migráció! - ásta meg előre Anglia sírját 1968-ban Enoch Powell, a 20. század egyik leghíresebb filozófiaprofesszora és politikusa, aki ötven éve a Konzervatív Szövetség előtt követelte az egykori brit gyarmatokról érkező migrációs hullám azonnali megfékezését. A forradalmi beszédet az angol lakosság jelentős része támogatta, mégis mind a saját kormánya, mind a pártja „rasszistának“ bélyegezte és száműzte a politikai közéletből.

Itt a kvóta-háború

Kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság (EB) Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen, amiért nem hajtják végre a kötelező uniós menekültkvóták felállításáról szóló korábbi döntést - jelentette be kedden a brüsszeli testület.

Június 16.

1958. június 16-án hajnalban végezték ki az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kormányának miniszterelnökét, Nagy Imrét, Maléter Pál honvédelmi minisztert és a miniszterelnök köréhez tartozó Gimes Miklós újságírót. A kommunista hatalom bosszúját szolgáló koncepciós pert teljes titoktartás mellett folytatták le június 9-étől június 15-éig.

Az ápolónők után most a mentősök

Továbbra is alacsonyak a bérek, hiányzik az életpályamodell és kockázati pótlék a mentődolgozóknál, akik nemrég tüntettek az Országos Mentőszolgálat épülete előtt. Követeléseik nem alaptalanok: az egyik leginkább embert próbáló szakma a mentősöké, infarktus szempontjából a legveszélyeztetettebb terület – még az eleve magas infarktuskockázatú egészségügyön belül is.

Minden baba érkezése egy csoda, ha segítünk neki megszületni

Jótékonysági gálaestet szervez 2017. június 16-án – az EMMI támogatásával – a Várva Várt Alapítvány. A gálaest célja a krízishelyzetbe kerülő babák és szüleik támogatása, illetve az örökbefogadás népszerűsítése.  Az est háziasszonyát, Pataki Zitát kérdeztük – akit az ország leginkább az RTL Klub meteorológia hírszer­kesztőjeként, illetve rádiós műsorvezetőként ismer –, honnan is fúj a szél, miért vállalta el a gálaest házigazda szerepét?

Hit és értékek

A művészetet ihlető igazság

Közel két hónapja kezdtük Alvin J. Schmidt 2004-es könyvének ismertetését. A nyugalmazott amerikai szociológiaprofesszor How Christianity Changed the World (Hogyan változtatta meg a kereszténység a világot) című munkájában azokat a mélyreható változásokat mutatta be, amelyek az új hitnek köszönhetően pozitívan hatottak az emberi civilizációra. Most az utolsó rész következik, de reméljük, hogy az ezredforduló utáni időszak egyik legnagyobb hatású apologetikus könyvét magyarul is teljességében megismerhetik az olvasók. Cikkeinkben természetesen csak rövid szemelvényeket tudtunk bemutatni a könyv nagyon gazdag tartalmából, mindenesetre a visszajelzések alapján sorozatunkkal sikerült felkelteni az érdeklődést a mű iránt.

HÁTTÉR

Szakítás Katarral

Alig néhány nappal Donald Trump öbölbeli látogatása után a Szaúd-Arábiai királyság, Egyiptom, Bahrein és Jemen be­jelentette, hogy megszakít min­den kapcsolatot Katarral. Pilla­natokon belül csatlakozott hozzájuk az Egyesült Arab Emirátusok is. Ám a miniállam sem maradt befolyásos támogatók nélkül: Törökország csapatokat küldött Katar támogatására, Irán pedig élelmiszert. Áll a bál az Öbölben. Valódi háború fenyeget? És mi köze mindehhez az arab tavasznak és a Muzulmán Testvériségnek?

Liberalia gyermekei

„Megváltoztak a nyári zenei fesztiválok az elmúlt évtizedben” – írja a brit Telegraph. „A korábbi hagyományos színpad plusz nézőtér elrendezés helyett egyre több a zöld környezetben, félreeső »titkos« helyszíneken tartott rendezvény, ahol a cél a zenei élmény mellett a »teljes átadás«, a résztvevők minél teljesebb kikapcsolása a hétköznapi világból.” Az erdőkben, szigeteken, titkos ligetekben tartott többnapos, zenés, eksztatikus, maszkos-jelmezes partik nem új találmányok: legrégebbi ókori formájuk a Liber Pater („a szabad atya”) istenség tiszteletére rendezett ünnepségek, a Liberaliák. (2017. 06.16.)

Bojkott a zsidókkal szemben

Egyetlen olyan ország van a Földön, amellyel szemben nemzetközi szintű delegitimációs mozgalom működik. Tizenkét éve zajlik már Izraelnek – és a benne élő zsidóságnak – ez az új fajta démonizálása a Boycott, Divestments, Sanctions (BDS – bojkottálás, befektetések felfüggesztése, szankciók alkalmazása) mozgalom keretében. A szervezet akadémiai, gazdasági és kulturális szintű háborút folytat a zsidósággal szemben. Ennek legújabb megnyilvánulásait a film- és popkultúrában tapasztalhatjuk.

Jeruzsálem Nap Tatabányán

Az ős–ifjú zsidó állam június 7-én ünnepelte fővárosának jubileumi egyesítését. Ötven éve, az 1967-es hatnapos háború harmadik napján az izraeli haderők visszafoglalták Jeruzsálem azon városrészeit a jordánoktól, amelyeket az 1948–49-es függetlenségi háború során veszítettek el: többek között a Templom-hegyet és Kelet-Jeruzsálemet.

KÁVÉSZÜNET

A neve se említtessék többé?

Margaret, beviszed a tenisz világát a sötét középkorba - szállt bele keresetlen szavakkal minden idők legsikeresebb teniszezőjébe John McEnroe, az Eurosport tenisznagykövete, miután Margaret Court élesen felszólalt a női sportban terjedő leszbikus életmóddal szemben. A bibliai hitét megvalló teniszcsillag hét éven át vezette a világranglistát, mégis élete nagy fordulópontjának nem az első Wimbledoni győzelmét tartja, hanem azt a csodálatos napot, amikor megtért és betöltekezett Szent Lélekkel.

Szemünk fénye

Ha nyár, akkor nyaralás: vízparton, erdőben vagy városban – bárhol is járunk, gondoskodjunk szemünk megfelelő védelméről! A jó napszemüveg több mint divatos kellék, megóv a káros sugaraktól, így segítségével bátran belemerülhetünk a látnivalók „tengerébe”.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!