hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Június 16.

2017. 07. 13.
1958. június 16-án hajnalban végezték ki az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kormányának miniszterelnökét, Nagy Imrét, Maléter Pál honvédelmi minisztert és a miniszterelnök köréhez tartozó Gimes Miklós újságírót. A kommunista hatalom bosszúját szolgáló koncepciós pert teljes titoktartás mellett folytatták le június 9-étől június 15-éig.

A forradalom és szabadságharc leverését követő kegyetlen megtorlás során csak a vérbíróságok ítéletei alapján több mint 200 embert végeztek ki 1956 decembere és 1961 között. A kivégzetteket titokban, jelöletlen sírokba temették el. A közvélemény szemében pedig Nagy Imréék elítélése vált a megtorlás összes többi perének és áldozatának szimbólumává, június

16-án így a megtorlás összes áldozatára emlékezünk. Az 1990-es szabad választások után csaknem két évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy a nyilvánosság 2008-ban végre megismerhesse a Nagy Imre-per dokumentumait, ám a hazaárulással és tömeggyilkossággal megalapozott pártállami rendszer fenntartását szolgáló besúgóhálózat ügynökeinek névsorát még ma sem ismerhetjük. (MIL)

 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!