hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Köztársaság meghekkelése

2017. 06. 15.
Megrendítette a francia politikai rendszert a parlamenti választások első fordulója, amelyet toronymagasan az Emmanuel Macron által létrehozott politikai formáció nyert meg. Az LREM 400-450 körüli mandátumot tudhat magának az 577 fős Nemzetgyűlésből; a hagyományos pártok reprezentációja, egyúttal mozgástere ennek megfelelően jelen­tősen lecsökkent. A választás elsődleges áldozata a Szocialista Párt, amely két-három tucat megmaradt kép­vi­se­lővel gyakorlatilag a párt hagyatéki ügyeit végezheti el a következő ciklusban.

2017. június 11-én elhunyt a francia Szocialista Párt (PS), temetésére várhatóan június 18-án kerül majd sor. A párt, amelyet a legendás elnök, François Miterrand hozott létre, hosszan tartó, súlyos betegség után, mindössze negyvennyolc évesen múlt ki. Halálának elsődleges oka, hogy Emmanuel Macron – képletesen – hátba szúrta a pártot és egykori főnökét, François Hollande-ot, akinek az invitálására lett korábban a kormány tagja. Macron árulása és politikai trükkje azonban már csak a végső döfést adta meg a pártnak, amelyet Hollande ötéves elnöksége gyakorlatilag teljesen kivéreztetett. Annak ellenére, hogy leköszönésekor François Hollande elnöki ciklusát úgy értékelte, hogy az ország jobb állapotban van, mint öt évvel ezelőtt, ezt sem a választók, sem a számok nem igazolták. Az elnöki ciklus végére a munkanélküliség tovább nőtt, és közel hatszázezerrel lett több az „A” kategóriájú munkanélküliek száma, vagyis azoké, akik semmilyen munkához nem tudnak hozzájutni. Majdnem ugyanilyen mértékben, közel félmillióval nőtt azok száma, akik csökkentett munkaidőben kénytelenek dolgozni, miközben intenzíven munkát keresnek.

A súlyos munkanélküliségi adatoknál már csak az ország eladósodása riasztóbb: amikor François Hollande 2012-ben átvette a stafétabotot Nicolas Sarkozytől, Franciaország adóssága 1868 milliárd euró volt, ami akkor a nemzeti össztermék (GDP) 89,5 szá­­­-zalékát tette ki. Ehhez képest Franciaország adóssága a 2016-os év végére 2147,2 milliárd euró, a GDP 96 százaléka lett. Az előrejelzések szerint, ha az adósság ebben az ütemben növekszik, akkor a 2018-as évre eléri a GDP 100 százalékát, vagyis Franciaország teljes megtermelt vagyona adósságtörlesztésre megy majd. François Hollande mindössze a gazdasági növekedés területén tudott – elég törékenynek tűnő – sikert elérni: 2012-ben a francia gazdaság teljesen stagnált, 0,2 százalékos volt, 2016 végére a növekedés 1 százalék fölé ment, és a kedvező világgazdasági folyamatoknak köszönhetően idén és jövőre is 1,5 százalék körül alakul majd.

A rendszeren kívül

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!