Hetek Univerzum
Liberalia gyermekei
Kultusz, orgia és révület: a zenei fesztiválok ősmintája

Sri Swami Satchidananda guru a Woodstocki Fesztiválon, 1969. augusztusa(Youtube/Integral Yoga)

Liberalia gyermekei
Kultusz, orgia és révület: a zenei fesztiválok ősmintája
2017. 06. 15.
„Megváltoztak a nyári zenei fesztiválok az elmúlt évtizedben” – írja a brit Telegraph. „A korábbi hagyományos színpad plusz nézőtér elrendezés helyett egyre több a zöld környezetben, félreeső »titkos« helyszíneken tartott rendezvény, ahol a cél a zenei élmény mellett a »teljes átadás«, a résztvevők minél teljesebb kikapcsolása a hétköznapi világból.” Az erdőkben, szigeteken, titkos ligetekben tartott többnapos, zenés, eksztatikus, maszkos-jelmezes partik nem új találmányok: legrégebbi ókori formájuk a Liber Pater („a szabad atya”) istenség tiszteletére rendezett ünnepségek, a Liberaliák. (2017. 06.16.)

A legnépszerűbb európai zenei fesztiválok egy-egy nyári napon összesen több mint egymillió embert szórakoztatnak, és a becslések szerint egy évadban mintegy 30 millió európai fiatal fordul meg az ilyen szabadtéri rendezvényeken.

A legnagyobb évek óta a belgiumi Tomorrowland (Holnapföldje) elektronikus zenei fesztivál, ahol egy hét alatt háromszázezren fordulnak meg, de a helyszínek minden évben bővülnek, miután a résztvevők szeretnének koncentráltan és zavartalanul olyan önfeledt, szabad életérzést átélni néhány nap alatt, amely radikálisan különbözik a hétköznapok városi taposómalmától. Ezért sikeresek az olyan rendezvények, mint a horvátországi tengeri szigeten, Obonjanban egész nyáron át tartó fesztivál, ami nem egyetlen helyszínen zajlik, hanem a teljes szigetet magába foglalja.

Az izlandi „Titkos Napforduló” különlegessége, hogy a sarkkör közelében június közepén 72 órán át egyfolytában világos van, mert a nap alkonyatkor éppen csak érinti a horizontot, majd onnan „visszapattan”. Innen a rendezvény mottója is:

„A parti, ami sohasem alszik.”

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!