hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy bukott nemzet prófétája
Enoch Powell és a „vérfolyam“ beszéd hatása Angliára

2017. 06. 15.
Ha Isten egy nemzetet el akar pusztítani, akkor a vezetői megőrülnek. Ez az őrület pedig a migráció! - ásta meg előre Anglia sírját 1968-ban Enoch Powell, a 20. század egyik leghíresebb filozófiaprofesszora és politikusa, aki ötven éve a Konzervatív Szövetség előtt követelte az egykori brit gyarmatokról érkező migrációs hullám azonnali megfékezését. A forradalmi beszédet az angol lakosság jelentős része támogatta, mégis mind a saját kormánya, mind a pártja „rasszistának“ bélyegezte és száműzte a politikai közéletből.

A migráció a hatvanas években még korántsem volt annyira kezelhetetlen probléma mint ma – ötven évvel később – amikor London minden hetedik lakosa első- vagy második generációs muszlim bevándorló, és a városban több olyan belső, szubkultúrájába zárkozó városrész van, ahová nemhogy a brit törvények nem érnek el, de a lakók közül sokan még angolul sem tudnak rendesen.

A Brit Birodalom alkonyán, 1948-ban Nagy-Britannia lakosságának 96 százaléka még őshonos brit volt. Az ország a világháborús veszteségek miatt szorult rá arra, hogy az újjáépítéshez szükséges (zömmel fizikai és rosszul fizetett) munkákra az 1950-es és ’60-as évek fordulóján függetlenné vált gyarmatokról keressenek munkaerőt. Az újjáépítés munkaerő­igényére, erre az átmeneti problémára adott katasztrofális választ a „brit nemzetiségi törvény”, amely lényegében kitárta a szigetország kapuit az egykori brit birodalom 800 millió alattvalója előtt, akik közül elsőként a pakisztániak és az indiaiak jöttek százezrével az egykori anyaországba.

Randall Hansen, az Oxford Egyetem modern kori migrációra szakosodott történésze szerint maguk a törvényhozók sem gondolták végig milyen árhullámot indítanak el, amikor vízum nélkül engedélyezik a belépést, a munkavállalást, a letelepedést, sőt, a minden brit polgárt alanyi jogon megillető egészségügyi, szociális ellátás igénybevételét is az egykori birodalomból érkezőknek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!