hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A művészetet ihlető igazság
Hogyan változtatta meg a kereszténység a világot? 5. rész

2017. 06. 15.
Közel két hónapja kezdtük Alvin J. Schmidt 2004-es könyvének ismertetését. A nyugalmazott amerikai szociológiaprofesszor How Christianity Changed the World (Hogyan változtatta meg a kereszténység a világot) című munkájában azokat a mélyreható változásokat mutatta be, amelyek az új hitnek köszönhetően pozitívan hatottak az emberi civilizációra. Most az utolsó rész következik, de reméljük, hogy az ezredforduló utáni időszak egyik legnagyobb hatású apologetikus könyvét magyarul is teljességében megismerhetik az olvasók. Cikkeinkben természetesen csak rövid szemelvényeket tudtunk bemutatni a könyv nagyon gazdag tartalmából, mindenesetre a visszajelzések alapján sorozatunkkal sikerült felkelteni az érdeklődést a mű iránt.

A kereszténység a világra az egyik legmaradandóbb, ma is milliárdok által csodált változást a művészetek terén gyakorolta. Érdekes módon tulajdonképpen annyit tett, hogy az ószövetségi és újszövetségi történeteket, jeleneteket, híres alakokat szobrok, festmények, zenei és irodalmi alkotások formájában örökítette meg kortársai és az utódok számára. Ezzel egy egész kontinens, és ezen keresztül csaknem az egész világ kulturális alapműveltségét meghatározta, és a hétköznapok világába, az emberek egymás közötti beszédébe is belevitte a bibliai idézeteket, szólásokat.

A művészet megújítása

Schmidt elmondja, hogy az ősegyház az üldözések, az illegális státusz miatt nem foglalkozott különösebben művészettel. Egyes katakombákban viszont már megjelentek a keresztény művészet első csírái: a 3. századból, Domitilla katakombájában például már a jó pásztort ábrázolja az ismeretlen kéz (vagy kezek); Callistus katakombájában pedig Jézusnak a szamaritánus nővel történő találkozása vagy akár az utolsó vacsora jelenete látható. Krisztus után 313-ban, amikor a fiatal vallást Nagy Konstantin törvényessé tette, először a templomokban jelentek meg művészeti igényességű művek. A korai 5. században például a Santa Maria Maggiore-bazilikában használtak először üvegmozaikokat (a görögök korábban márványt használtak erre a célra).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!