hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bojkott a zsidókkal szemben
A BDS mozgalom múltja és jelene

2017. 07. 13.
Egyetlen olyan ország van a Földön, amellyel szemben nemzetközi szintű delegitimációs mozgalom működik. Tizenkét éve zajlik már Izraelnek – és a benne élő zsidóságnak – ez az új fajta démonizálása a Boycott, Divestments, Sanctions (BDS – bojkottálás, befektetések felfüggesztése, szankciók alkalmazása) mozgalom keretében. A szervezet akadémiai, gazdasági és kulturális szintű háborút folytat a zsidósággal szemben. Ennek legújabb megnyilvánulásait a film- és popkultúrában tapasztalhatjuk.

Először nézzük meg, honnan ered a BDS mozgalom! A nácikkal szövetséges és többnyire antiszemita arab hatalmak tagadták Izrael jogait őseik földjéhez, ezért minden eszközzel harcoltak az ellen, hogy létrejöhessen a zsidó állam. A második világháború végén, 1945-ben alakult meg az Arab Liga, amely egyik fő célkitűzésévé tette, hogy „hátráltassa a zsidók Palesztinában való jelenlétét a cionista termékek bojkottján keresztül”.

Izrael Állam 1948-as megalakulását követően a palesztinai zsidók bojkottja Izrael – az ország termékeinek, vállalatainak, intézményeinek – bojkottjává alakult át éppúgy, ahogy az antiszemitizmus modern megnyilvánulása az anticionizmus lett: a fajgyűlölet 1945 után nem az egyes zsidók, hanem a zsidókat tömörítő nemzet iránt kezdett megnyilvánulni.

2002-ben, a második intifáda idején a palesztinok egy nemzetközi szintű „szolidaritási mozgalom” kiépítésébe kezdtek. A „szolidaritás” alatt természetesen az Izraellel szembeni egyoldalú nyomásgyakorlást értették, a palesztinok szenvedéseinek Izraelre hárítását, az izraeli hadsereg démonizálását, és így tovább. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!