hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ápolónők után most a mentősök

2017. 07. 13.
Továbbra is alacsonyak a bérek, hiányzik az életpályamodell és kockázati pótlék a mentődolgozóknál, akik nemrég tüntettek az Országos Mentőszolgálat épülete előtt. Követeléseik nem alaptalanok: az egyik leginkább embert próbáló szakma a mentősöké, infarktus szempontjából a legveszélyeztetettebb terület – még az eleve magas infarktuskockázatú egészségügyön belül is.

Számos hazai és külföldi kutatás alátámasztja, hogy a különböző foglalkozások közül az egészségügyben dolgozóknál a leggyakoribb az infarktus, a különböző pszichés megbetegedések és a depresszió előfordulása. Az orvosok és ápolók a teljes populációhoz képest 5-6 évvel kevesebb ideig élnek, gyakoribb náluk az öngyilkosság és a szenvedélybetegségek. A legkritikusabb helyzetben a mentősök vannak, akiknél 50-55 éves korban különösen jellemző az infarktus. Mindezt alátámasztja a Medical Journal of Australia által 2009-ben publikált ausztrál kutatás éppúgy, mint a hazánkban utoljára 1988-ban elvégzett, célzott orvos-felmérés.

Hegedűs Katalin szociológus szerint az egészségügyben dolgozóknál alapvető probléma a krónikus, egészségkárosító stressz s az ebből fakadó jellegzetes betegségek: infarktus, magas vérnyomás, depresszió, pszichés és szenvedélybetegségek, illetve pszichoszomatikus tünetek. Mindezt csak fokozza a rendezetlen munkakörülmények és a túlterheltség. Ez a veszélyeztetettségi állapot régóta tart, a magyarországi mentőszervezet például egészen a ’90-es évekig Európa legjobban szervezett mentőszolgálatának számított, és máig magas szakmaiságáról híres.

Az elhivatottság tartja a pályán az embereket, s ezzel a kormánynak nem szabadna visszaélnie – hangzott el nemrégiben a legtöbb, 7800 főből 2000 mentős dolgozót tömörítő Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) által szervezett demonstráción, melynek legfőbb követelése a mentődolgozók bérrendezése és munkakörülményei javítása volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!