hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szemünk fénye
Hogyan védjük szemünket nyáron?

2017. 07. 13.
Ha nyár, akkor nyaralás: vízparton, erdőben vagy városban – bárhol is járunk, gondoskodjunk szemünk megfelelő védelméről! A jó napszemüveg több mint divatos kellék, megóv a káros sugaraktól, így segítségével bátran belemerülhetünk a látnivalók „tengerébe”.

Mivel az erős napsugárzás kárt okozhat a látásunkban, fontos, hogy szemünket is felkészítsük a nyaralásra. Ha vízpart mellé utazunk, fontos észben tartani, hogy ott nagyobb lesz a fényvisszaverődés, ezért elengedhetetlen a napszemüveg használata. Az irritált szem ugyanis megéghet, begyulladhat, kötőhártya-gyulladás alakulhat ki rajta. Vízparton akár hóvakságot is kaphatunk, ami ugyan viszonylag gyorsan gyógyul, mégis kellemetlenné (adott esetben fájdalmassá) teheti a nyaralást.

Az UV-fény nagy részét az egészséges szaruhártya és a szemlencse képes kiszűrni, kisebb része viszont behatol a szembe, ahol maradandó károsodást okozhat a retinán. Érdekes módon ez a jelenség kevésbé veszélyezteti a barna szeműeket, akiknél az erősebben pigmentált írisz nagyobb védelmet jelent. A világos (kék vagy zöld) szeműek viszont fokozottabban ügyeljenek a káros sugarakra. És ez nem csak a felnőttekre érvényes! Érdemes a gyermekeket is minél előbb hozzászoktatni a napszemüveg viseléséhez, hiszen az ő szemük még nem képes kiszűrni annyi UV-sugárzást, így fokozottabban veszélyeztetettek.

Az ultraibolya-sugárzásnak való kitettség főként hosszú távon jelenthet veszélyt, hiszen a sugárzás hatása összeadódik. Bár sokan nem tulajdonítanak jelentőséget a látásromlás első jeleinek, érdemes mégis minél előbb a rendellenességek végére járni, hiszen minél előbb fény derül egy problémára, annál nagyobb eséllyel lesz kezelhető. Ezért, ha romlik az éjszakai látásunk, vagy változik a színérzékelésünk, forduljunk minél előbb szakemberhez! A túlzott napsugárzás a szürke hályog vagy az időskori makuladegeneráció (sárgatest-sorvadás) kialakulásában is szerepet játszhat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!