hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 10.20. (XXI/42) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Betelt a pohár – Reform az UNESCO-ban?

Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy az ENSZ-szervezet Izrael-ellenessége és az alapvető reformok hiánya miatt felmondja állandó tagságát.

Ragadozók klubja – Mit üzen a Weinstein-botrány?

Fiatal színészpalánták ezrei látogatnak Hollywoodba, reménykedve, hogy megvalósíthatják álmaikat. A csillogó felszín mögött azonban egy kegyetlen és zárt világ várja őket.

Jobbra át

Adott egy erős fiatal vezető, aki annyira nem tudta kifogni a szelet a szélsőjobb vitorlájából, hogy nélkülük is boldoguljon. merre dől a kontinens súlypontján elhelyezkedő ország?

Belföld

Tóth Ilona, az ’56-os forradalom mitikus alakja

Az 1956-os forradalom egyik legismertebb alakja, a gyilkosságért elítélt és kivégzett 24 éves or­vostanhallgató, Tóth Ilona megítélése a mai napig szenvedélyes vitákat vált ki a kutatók és a lai­kusok körében egyaránt. Történelmi oknyomozás.

Dupla vagy semmi

A Választási rendszert 2014 után, de már előtte is sok kritika érte, a mindenkori ellenzék és szakmai szervezetek oldaláról egyaránt. A Fidesz álláspontja az, hogy A „jutalmazó” választási rendszer a kormányzati stabilitást szolgálja, ami van annyira fontos (ha nem fontosabb), mint az arányosság.

Van értelme a választási rendszerről beszélni?

Lehet- e győzni a ma létező választási rendszerben? Ebben a témában szervezett kerekasztal-beszélgetést a Budai Liberális Klub.

Hit és értékek

Kié a szólás szabadsága?

Az elmúlt héten interjút készítettünk a People for the American Way szervezet két vezetojével arról, miért akarják elhallgattatni a konzervatív-keresztény médiumokat és személyiségeket. Most a CBN televízió hírigazgatóját kérdeztük.

A sárkányok bolygója – Kik voltak az Ősföld titokzatos óriásai?

A kozmosz titkai mellett a legtöbb érdeklődés a dinoszauruszok letűnt korára irányul, ami nem meglepő annak fényében, hogy már évezredek óta gondolkozik az emberiség arról, kik voltak azok a „sárkányok”, akik a bolygót uralták.

HÁTTÉR

A legyőzhetetlen forradalom

A magyar nép volt az egyetlen, aki az 1945 utáni hatalmi struktúrát megkérdőjelezve fegyverrel szállt szembe a szovjet birodalommal Európában. Az 1956-os forradalom és szabadságharc világesemény volt, az egyidejűleg zajló szuezi háború sem homályosította el. A Dávid és Góliát küzdelmének képzetét keltő összecsapás máig pozitívan befolyásolja a magyarokról alkotott külföldi képet. Alighanem világszerte ez a magyar történelem legismertebb eseménye. (2017. 10. 20.)

A nyugat nem akarja hallani

Év végéig akár 2,5 milliárd forintra is nőhet az az összeg, amit a magyar állam az üldözött keresztények megsegítésére fordít – mondja Azbej Tristan, a témáért felelős helyettes államtitkár.

„Jól érzem magam itt” – Pajor Tamás a Heteknek

„Fontosnak tartom, hogy konszolidált, kiegyensúlyozott életet éljek, mert az élet sokkal fontosabb, mint az alkotás.” Így vall magáról Pajor Tamás, aki a napokban jelentette meg a limitált példányszámú Pajor Tamás & AMEN 1988-2017 összesítő albumot.

Főszerkesztői köszöntő

Szeretettel köszöntöm az Olvasót abból az alkalomból, hogy történetének újabb mérföldkövéhez érkezett az idén 20 éves Hetek. Az önök által holnap kézben tartott lapszámmal kívül-belül megújul az újság, amely 8 oldallal bővül, látványosabb és letisztultabb arculatot kap.

Elhallgatott válság

A nyugati országok cserbenhagynak bennünket, még az ottani keresztények sem törődnek a sorsunkkal. Nem szerepelünk az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának napirendjén sem, néha úgy érezzük, hogy még a védett növény- és állatfajokkal sem érünk fel – panaszolta II. Ignác Efrém, az antiochiai szír ortodox egyház pátriárkája múlt héten Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által szervezett, keresztényüldözésről tartott nemzetközi konferencián. A Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra címet viselő, több száz résztvevővel zajlott rendezvényen több közel-keleti keresztény vezető is felhívta a figyelmet a térségben élő keresztények szenvedéseire. II. Ignác Efrém kiemelte, hogy a térségbeli Krisztus-hívőket „gyökerestől” próbálják kiszakítani földjükről, a kereszténység bölcsőjéből (a keresztény elnevezés éppen a szíriai Antiochiából származik). „Amennyiben ez megtörténik, már csak muzeális értéket fogunk képviselni a Közel-Keleten” – fogalmazott, megjegyezve, hogy Magyarország az első, amely próbál segíteni abban, hogy ez ne történjen meg.  

Bomba sztori

A román hatóságok szerint robbantani akartak, pedig csak petárdát találtak náluk – Beke István és Szőcs Zoltán, a HVIM kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnöke csaknem egy évet töltött előzetesben. Az ügy még akkor is elképesztő, ha a HVIM megítélése messze nem csak Erdélyben több mint ellentmondásos.

30 éve kezdődött a HISZ munkája

A határon túl élő magyarság körében is aktív a Hit Gyülekezete Szeretet­szolgálata, amelynek elnöke legutóbbi, felvidéki útjáról is beszámolt.

Kripto aranyláz

Van önnek egy Bitcoin a zsebében, pontosabban – virtuális valutáról lévén szó – a számláján? Nos, akkor gratulálunk: ön milliomos lett! A Bitcoin árfolyama ugyanis szeptember végén átlépte a 4000 dollárt, vagyis egyetlen egység több mint 1 millió forintot ér. Szép, szép, de mire jó mindez?

KÁVÉSZÜNET

Carl Lutz, a hazájában elfeledett hős

Budapest, Vadász utca 29. – a híres Üvegház. A Weiss-család üzletháza 1944. július 24-től Carl Lutz svájci diplomata jóvoltából zsidók tömegei számára nyújtott menedéket.

„Ezzel tartoztunk a szüleinknek”

Mindig is kerestük az újat, az eredetit. Talán azért is lett a zenekar neve EAST, mert a nyugatról jövő popkultúrát akartuk ellensúlyozni, kelet-európai módra – vallja Móczán Péter, az EAST zenekar alapítója.

Láss, ne csak nézz!

A magyarok körében a lakosság 58 százaléka valamilyen látásjavító eszköz viselésére szorul. Ez az arány a nők esetében kicsivel magasabb ugyan, mint a férfiaknál, de ettől függetlenül a lényeg változatlan: minden második embernek választania kell, hogy szemüveget vagy kontaktlencsét óhajt viselni.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!