hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Ezzel tartoztunk a szüleinknek”
Életműkoncertet ad a Sportarénában az EAST

2017. 11. 20.
Mindig is kerestük az újat, az eredetit. Talán azért is lett a zenekar neve EAST, mert a nyugatról jövő popkultúrát akartuk ellensúlyozni, kelet-európai módra – vallja Móczán Péter, az EAST zenekar alapítója.

„Tinédzser korunkban, a ‘60–70-es években minden egészséges fiú alapított legalább egy rockzenekart, különösebb zenei tudás nélkül. Ez nálam odáig fajult, hogy apám tiltása ellenére nem adtam fel ezen ambícióimat és megalapítottam 1973 végén az EAST zenekart” – emlékszik vissza a kezdetekre Móczán Péter muzsikus.

„Mindig kerestük az újat, az eredetit. Talán azért is lett a zenekar neve EAST, mert a Nyugatról jövő popkultúrát akartuk ellensúlyozni, kelet-európai módra. A dalok írását, a komponálást mindig megelőzte a hírekre, a világ eseményeire való nyitottság, érdeklődés, amit a zene nyelvére lefordítottunk – avat be az alkotás részleteibe Móczán Péter. – Voltak nehéz időszakok a rendszerváltás után a zenekar életében, mikor beömlött a nyugati diszkóstílus a kereskedelmi rádiókba, tévékbe, de az évek hosszú során megtanultuk, hogy el kell menni a közönséghez, muzsikálni kell őszintén és ennek lesz eredménye” – mondja el véleményét a zenekar-alapító.

Takáts Tamás énekest már gyerekkorában elvitték a szülei zeneértő szakemberekhez, a Rádió Gyerekkórusába, akik megállapították, hogy semmi köze a muzsikához. „Aztán mégis dalra fakadtam – mondja nevetve. – Amikor az EAST-ben énekelhettem, mindig tudtam, hogy ez egészen más, mint bármilyen egyéb zenei tevékenységem” – emlékszik Takáts, aki felidézte, hogy az EAST inaktív időszakában egy rajongója felhívta a figyelmét egy dalra, ami történetesen az EAST egyik dala volt és éppen Takáts Tamás énekelte, de ezt az illető rajongó nem tudta. „Akkor jöttem rá, hogy mekkora veszteség ért, és milyen jó lenne ismét ott lenni a csapatban. Hála Istennek, ez megvalósult” – vallja magáról őszintén Takáts Tamás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!