Hetek Univerzum
A legyőzhetetlen forradalom
Mészáros István László publicisztikája

Fotó: Fortepan / Hofbauer Róbert

A legyőzhetetlen forradalom
Mészáros István László publicisztikája
A magyar nép volt az egyetlen, aki az 1945 utáni hatalmi struktúrát megkérdőjelezve fegyverrel szállt szembe a szovjet birodalommal Európában. Az 1956-os forradalom és szabadságharc világesemény volt, az egyidejűleg zajló szuezi háború sem homályosította el. A Dávid és Góliát küzdelmének képzetét keltő összecsapás máig pozitívan befolyásolja a magyarokról alkotott külföldi képet. Alighanem világszerte ez a magyar történelem legismertebb eseménye. (2017. 10. 20.)

A kommunista Szovjetunió és hazai csatlósai elleni felkelés nemzeti történelmünk szabadságharcos karakterének a szabadságszerető népeket ámulatba ejtő, ragyogó megnyilvánulása volt. Szinte törvényszerűen következett abból a birodalmi leuralással szembeni ellenállási hagyományból, amelyet a török porta elleni háborúk, a Bocskai-, Thököly-, majd a Rákóczi-szabadságharc, továbbá az 1848–49-es forradalom és szabadságharc is fémjeleznek.

Nyomorgattatunk, de meg nem szoríttatunk, tiportatunk, de el nem veszünk!

Az ezeréves államiságunk alatti folyamatos próbatételeknek köszönhetően erős immunrendszerünk fejlődött ki a hódításokkal szemben. Bármilyen színezetűek is azok, már messziről megérezzük a birodalmi politikák szagát, ami mozgósítja önvédelmi reflexeinket.

Isteni ügy a szabadság

Mivel Isten az embert szabadnak teremtette, és a nemzetek is Isten akaratából vannak, a szabadságvágy mind nemzeti, mint egyéni vonatkozásban az ember természetébe van plántálva. Ezért hosszabb távon kudarcra és vereségre van ítélve minden olyan törekvés, ami ezzel szembemegy, bármekkora hatalom is teszi. Viszont tiszteletet váltanak ki, és ösztönzően hatnak azok az erőfeszítések, melyek e szabadságok kivívására, megvédésére irányul­nak, még ha csatát vesztenek is.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!