hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2016. 10. 21. (XX/42) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

WikiLeaks: betelt a pohár

A Podesta-akták kiszivárogtatása volt az utolsó csepp a pohárban. Ecuador gyakorlatilag lekapcsolta a netről a négy éve a dél-amerikai ország londoni nagykövetségén élő Julian Assange-ot. A WikiLeaks alapítója október elején azt ígérte, hogy a novemberi választásokig minden héten újabb adag e-mailt tesz közzé amerikai vezetők feltört szervereiről. Assange tartotta az ígéretét: a demokrata párt kampányfőnökének, John Podestának (képünkön Hillary Clintonnal) több mint 12 ezer e-mailjét publikálta. A folytatás azonban kérdéses.

Veszélyeztetett örökség

Kedden az UNESCO Végrehajtó Bizottsága jóváhagyta azt a múlt heti határozattervezetet, amely tagadja a jeruzsálemi Templom-hegy és a Siratófal zsidó kötődését. Huszonnégy ország szavazta meg Jeruzsálem zsidó múltjának eltörlését, hat országgal szemben. Bár a kérdés elsősorban Jeruzsálem palesztinok által tervezett felosztásának ágyaz meg, valójában a kereszténység elleni támadás is egyben. Ha igaz lenne a palesztinok érvelése, és nem volt második Templom a Templom-hegyen, akkor a keresztény hitnek nincsenek alapjai, mivel Jézus maga prófétálta meg, hogy a Szentélyt lerombolják, és kő kövön nem marad. (Lásd kapcsolódó véleménycikkünket.)

António Guterres viszi tovább az ENSZ programját

Baloldali politikus-diplomatát választott az ENSZ Közgyűlése október 13-án főtitkárrá António Guterres személyében. A január 1-jétől hivatalba lépő új vezető egyik fő célkitűzése a szíriai helyzet mihamarabbi rendezése, de mivel az ENSZ rendelkezik egy 2030-ig tartó tizenöt éves programmal, egy sokkal átfogóbb cél megvalósításának szolgálatába áll.

Hogyan emlékeznek meg a terroráldozatokról?

Franciaországban a sajtó igyekszik névvel, arccal és személyes történetekkel megemlékezni a terrortámadások áldozatairól és követni a sérültek sorsát. A terroristák által az elmúlt 12 hónapban célba vett másik két európai országban azonban távolról sem ilyen érzékeny a média a témára. Belgiumban és Németországban a társadalmi megbékélés jegyében inkább hallgatnak az áldozatokról.

Különutasok Skócia elégedetlen a Brexittel

Újabb függetlenségi népszavazással fenyege­tőzik Skócia, amennyiben a brit kormány a „ke­mény Brexitet”, vagyis az Európai Unióval való radikális szakítást választja. A skót első miniszter azt is közölte, hogy Skócia keresi a lehetőségeket arra, hogy megőrizze hozzáférését az Európai Unió egységes belső piacához azután is, hogy Nagy-Britannia tagsága meg­szűnt.

Hosszú harc – Megkezdődött Moszul ostroma

Hétfőre virradóra elkezdődött a Moszul felszabadítására irányuló hadművelet: Irak második legnagyobb városa felé elindult az iraki hadsereg a nyugati terrorellenes koa­líció és a kurd pesmerga seregek támogatásával. Az Iszlám Állam megszállása alatt lévő város felszabadítása valószínűleg el fog tartani egy ideig, és a polgári áldozatok sem kerülhetőek el, annál is inkább, mert a dzsihádista szervezet harcmodoránál fogva élő­pajzsként használhatja a civileket.

Belföld

Orbán-Vona találkozó az Alaptörvényről

A Jobbik elnöke késznek mutatkozott az Alaptörvény-módosítás támogatására, ám ennek feltételéül szabta, hogy azonnal állítsák le a letelepedési kötvények árusítását. Vona Gábor a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a valamivel több mint félórás megbeszélés nem volt sikeres, hiszen a miniszterelnök nem tekint el a letelepedési kötvények forgalmazásától.

Segítség Szentábrahámnak

Székelykeresztúr környékén számos kistelepülés található, de csak Szentábrahámban van iskola, amely Benedek Elek nevét vette fel. A kis iskola komoly napi gondokkal küzd. Munkatársunk a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ) szervezésében találkozott a tanárokkal és diákokkal.

Tanoda a határon

Komoly vihart kavart az elmúlt hetekben az Emberi Erőforrások Minisztériumának tanodapályázata, amelynek nyertesei közül hiányzik a nagy múltú tanodák zöme, ellenben elit iskolák 30 millió forintot kaptak felzárkóztatásra. Toldon, a szintén vesztes Igazgyöngy Alapítvány tanodájában jártunk, az ország egyik legszegényebb kistér­ségében, ahol mellesleg hazánk egyik leg­abszurdabb beruházása épült uniós pénzből, egy alföldi bobpálya.

Az Orbán-kormány esete „a TTIP trójai falovával”

Zöld lámpát kapott az Orbán-kormánytól a CETA, az Európai Unió és Kanada közötti szabad­kereskedelmi egyezmény, amely voltaképpen a sokkal nagyobb amerikai piac integrációjára tett kísérlet, a TTIP főpróbája.

Hit és értékek

Színre lépett a totális  virtuális valóság

„Egy olyan világot akarunk teremteni, ahol több milliárd embert tudunk bekapcsolni a virtuális valóságba.” (John Carmack, Oculus)

HÁTTÉR

1956 – egy kiskamasz emlékei

1956. október 24-én reggel felvettem a piros úttörőnyakkendőmet és elindultam az iskolába. Nem jutottam messzire. Alig mentem néhány métert, amikor megtudtam, hogy ma nincs tanítás. A szomszéd bácsi ekkor már piros-fehér-zöld karszalagot viselt. Amikor hazamentem, apám fogadott: „Vedd le a nyakkendőt! Lemondott a kormány, Nagy Imre az ország vezetője.”

Végső támadás indult Nyugaton a Biblia ellen

Az őszi zsidó ünnepek alkalmából az UNESCO szép kis ajándékkal lepte meg Izraelt, midőn a múlt héten kinyilvánította, hogy Izraelnek nincs történelmi köze és joga a Templom-hegyhez, Jeruzsálem hívő zsidók számára legszentebb pontjához. Válaszul Izrael felfüggesztette az együttműködést a világszervezettel. Az éppen most zajló sátrak ünnepén viszont keresztény küldöttségek sokasága vesz részt a világ szinte minden országából, hogy hitet tegyen a modern Izrael Állam melletti szolidaritásáról, sőt annak üdvtörténeti jelentőségéről.

Bob Dylan Nobel-díjas

Dylan, a jelenkor nagy dalnoka, aki megmutatta, hogy a költészet magas szinten társítható a zenével, új minőséget szülve ezáltal. Az irodalmi Nobel-díj odaítélése forradalmi húzásnak tűnik, ami azonban a hagyományosabb irodalmi formák kedvelőinek körében nem aratott osztatlan sikert.

Az igazságnak átütő ereje van

Szántó Piroska festőművészről és Vas István költőről  lassan, de biztosan megfeledkezik a magyar kultúrtörténet. A művésznő férje után hét évvel ment el 1998-ban. Duna-parti emléklakásukat, melynek hatalmas ablakában esténként egymás mellett álltak és nézték a folyót, bezárták. Hamarosan azt sem tudjuk, ki volt Szántó Piroska és Vas István, pedig a házaspár meghatározó szereplője az elmúlt hetven évnek.

Kitekerték a nyakamat, pedig ártatlan vagyok

1999 nyarán a Hetek elsők között tudósított Stadler József hazatéréséről: az akkor még milliárdosként emlegetett vállalkozót Akasztón, szűkebb pátriájában látogattuk meg, miután tizennégy hónap után (először) szabadult. Szó szerint ünnepelték a helyiek, ami nem csoda, hiszen a fél falunak ő adott munkát, és ha valakinek segítségre volt szüksége, aligha távozott tőle üres kézzel. Az azóta eltelt tizenhét évben Stadler József további hat évet volt kénytelen rács mögött tölteni gazdasági bűncselekmények miatt. A napokban újra interjút kértünk tőle.

Internet: félünk tőle, de azért mégsem

Az okostelefon a legfontosabb technikai eszköz az embe-rek háromnegyede számára. És bár online aránylag kevesen vásárolnak, a netes ismerkedés veszélyeitől már nem annyira tartanak. Annak ellenére, hogy 10-ből 4-en gyakran hallanak netes támadásokról, az emberek több mint fele napi 3 óránál is többet tartózkodik az online térben - derül ki a 17 éves Gál Laura Dalma felméréséből. A kutatást a szerző eredetileg egy tehetségkutató versenyre szánta, ám alapossága miatt végül a Magyar Tudományos Akadémián is bemutathatta a közel 700 netező válaszaiból készült felmérést. 

Egy mindenkiért, mindenki magáért

Ez a társaság gyakorlatilag nem is létezik: nincs külön neve, nincs rögzített tagsága, és évente maximum egyszer ülésezik. Ennek ellenére ők a világ legbefolyásosabb bankházainak dolgozó és azokat képviselő ügyvédek, jogászok, akik maguk is több milliárd dolláros döntéshozatalok résztvevői.

Pajor Tamás: Tűzoltó utca

Élt a marxi kevesen, némi serclin, levesen, nem volt járni jegy semazt a régi arcot keresemA Hőst akit vallatók szadiztakés nem írta meg csak a szamizdat, hogy ne legyen csak statiszta, puszta statisztika, ami senkit nem izgat,aki majd később arra fagyizgatAki komcsizva, ávéházva majd betér a sarki kávéházba, ha eltelik pár évszázad

KÁVÉSZÜNET

Egy elfelejtett felfedezőnő

Kalandos, fordulatokban gazdag élettörténetet tudhatott magáénak az a mára már elfeledett magyar hölgy, akinek pályafutása Erdélyből indult. Szülei korai halálát követően rabszolga lett, majd egy angol férfi, Samuel Baker feleségeként Afrika-kutató, felfedező vált belőle. Az Afrikában átélt küzdelmekről naplót vezetett, így elsőként az ő tollából olvashatunk a Nílus forrásvidékén élők kihívásairól.

Gondoskodással a rákbetegekért

Világszerte egyre magasabb a daganatos meg­be­tegedésben szenvedők száma. A témában fellelhető információáradatban könnyű elveszni; előfordul, hogy a diagnózis felállítása után a beteg egyből a legrosszabbra gondol, pedig ez korántsem indokolt minden esetben. Ezért is elsődleges a betegekkel pontosan megértetni állapotukat és a kilátásaikat, valamint szükség esetén mentálhigiénés támogatást biztosítani számukra. A Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. ingyenes szaktanácsadás nyújtásával kínál fogódzkodót, hogy könnyebb legyen eligazodni az út­vesztőben. 

Zsebből működő otthonok

Néhány éve még sci-fibe illő mesének hatottak, napjainkban azonban könnyedén kialakíthatóvá, elérhetővé váltak az épület- és lakásautomatizálási rendszerek, közismertebb nevükön az okosotthonok (smart homes).

Globális elhízás

Magyarország a legkevésbé egészségesen élő nemzetek élvonalába tartozik: 10 percenként meghal valaki az egészségtelen táplálkozás, 21 percenként a dohányzás és 35 percenként a mozgásszegény életmód miatt. Mi vagyunk világviszonylatban a harmadik legkövérebbek, míg Európában listavezetők vagyunk ezen a téren. De a világon a legboldogtalanabbak is mi vagyunk, és dobogós helyen állunk az alkoholfogyasztásban is. A legtöbb emberben nem tudatosult, hogy az egészség mekkora érték, meg kellene őrizni, mert senki nem teszi meg helyettünk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!