hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zsebből működő otthonok

2016. 10. 28.
Néhány éve még sci-fibe illő mesének hatottak, napjainkban azonban könnyedén kialakíthatóvá, elérhetővé váltak az épület- és lakásautomatizálási rendszerek, közismertebb nevükön az okosotthonok (smart homes).

Az intelligens rendszerek fő rendeltetése, hogy kényelmesebbé, biztonságosabbá és energiatakarékosabbá tegyék az ingatlanokat, a lakásban található elektromos eszközöket (pl. riasztó, redőnyök, konyhai elektromos készülékek, lámpák, házimozi-rendszer stb.) összekössék, és ezek működését előre meghatározott szabályok alapján vezéreljék. Emellett pedig lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy mobiltelefon vagy tablet segítségével távolról is menedzselhetőek legyenek az otthoni események (pl. hőmérséklet-szabályozás, riasztó vagy más elektromos eszköz ki-be kapcsolása).

Az okosotthonokat irányító rendszer központjában általában található egy irányító, logikai rész, amely koordinálja a teljes rendszert. Elképzelhetjük ezt úgy is, hogy ez gondolja ki egy előre meghatározott logika alapján, minek kell történnie, ha egy esemény bekövetkezik (pl. ha esik az eső, innen jön a parancs, hogy záródjanak be az ablakok, húzódjanak vissza a napellenzők, és ne kapcsoljon be a szokott időben a locsolórendszer).

Egyrészről ebbe a logikai részbe érkeznek információk (input rész): adatokat küldenek a különböző érzékelők (pl. hőmérséklet-, csapadék-, füstérzékelők), vagy egy eseménynek a bekövetkezése is befuthat a rendszerbe (pl. napnyugta, riasztó bekapcsolása). Beérkező információnak számít az is, ha tableten vagy okostelefonon keresztül utasítást küldünk a rendszernek (pl. azon keresztül valamit bekapcsolunk). Másrészről a rendszerből mennek kifelé is (output rész) információk. Kimenő információnak számít minden olyan esemény, amelyet a logikai központ küld ki a hozzá csatlakoztatott elektromos berendezéseknek (pl. redőny, lámpa, riasztó, garázskapu mozgósítása). Tehát a rendszer érzékeli az állapotváltozásokat, és a változáshoz beállított parancsot küldi ki.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!