hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Segítség Szentábrahámnak

2016. 11. 01.
Székelykeresztúr környékén számos kistelepülés található, de csak Szentábrahámban van iskola, amely Benedek Elek nevét vette fel. A kis iskola komoly napi gondokkal küzd. Munkatársunk a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ) szervezésében találkozott a tanárokkal és diákokkal.

Szentábrahám közel ezer kilométerre van a magyar–román határtól. A HISZ az idén másfél tonna téli ruhával járul hozzá a székelyföldi település téli felkészüléséhez.
Az iskola udvarán Szőcs Etelka igazgató fogad minket és vezet be a tanáriba, ahol egy plafonig érő csempekályha melege teszi barátságosabbá a szürke napot. Az igazgatónő szenvedélyesen beszél az iskolájukról. Öt kis intézmény tartozik hozzájuk, óvoda és elemi iskolák, 311 gyermek minden apró és nagyobb gondja, néha még a szülőkével terhelve. A falvak népessége folyamatosan fogy, a vidékről számolatlanul költöznek el a családok, zömmel azért, mert nem akarnak máról holnapra élni. Ebben a bizonytalanságban akar a szentábrahámi közösség biztos pontja lenni az iskola. A cél nem kevesebb, mint hogy otthonélményt adjon olyan gyerekeknek, akiknek nincs normális otthonképük. Az iskola kulcsszerepet játszik abban, hogy a gyerekeknek legyen ruhájuk, legyenek tanszereik, legyen hozzájuk valakinek egy-egy jó szava, és mindezt úgy, hogy a törődés ne legyen tolakodó, és ne sértse az érintettek büszkeségét – mondja szinte egy szuszra Szőcs Etelka.
A HISZ adománya jó helyre került, hiszen sajnos sok családnak gondot jelent a téli ruha beszerzése.
Miközben az iskola tantermeiben nézünk szét, hatodikosokkal beszélgetünk éppen a suliról, amikor az egyikük megjegyzi: szeret itt lenni, csak a kifli hiányzik neki. Hamar elterelődik a szó, és csak később a tanáriban tudom előhozni újra a kérdést. Az igazgatónő kertelés nélkül elmondja, hiányzik a kifli-és a tej-akció, amit eddig az állam biztosított minden gyereknek. A forrás most is megvan ugyan, de a beszállítóról még vitáznak a döntésben érintett megyék, így Hargita megye is.
Számtalan gyerek csak az iskolában kap rendszeresen enni. Pontosabban kapna, mert sajnos az iskolák nagy részében nincs iskolai étkeztetés, délig-egyig tartanak csupán a tanórák, így mindenki otthon eszik reggel és délben is, már ha van mit. Mert sajnos sok esetben nincs. Az ígéret szerint decemberben már lesz minden, legalábbis kifli és tej, de addig csak a titkolt éhség és a bosszúság vár sok gyermekre.
Addig 311 gyerek kiflijére egy hónapon át körülbelül 600 ezer forintra lenne szükség. Bondor Lászlónak, a szolgálat erdélyi vezetőjének tájékoztatása szerint a kedves olvasók is kivehetik a részüket a „kifli-akcióból”. A számlaszám: 12072507-01431114-00300006.
Szentábrahámot elhagyva egyik útitársunk elmeséli a falu történetét. Miután a tatárok elpusztították a falut, a visszatérők újjáépítették volna, de nem volt rá lehetőségük. Élt a közeli hegyen, a Zsidóhegyen egy remete, Ábrahám, akit a falubeliek nagyon tiszteltek. Ez a remete roppant kincsek őrzője volt, és ő adott a falu újjáépítésére pénzt, amiért is hálából a falut Szentábrahámnak nevezték el.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!