hetilap

Hetek hetilap vásárlás
António Guterres viszi tovább az ENSZ programját
Szép új világ

2016. 10. 20.
Baloldali politikus-diplomatát választott az ENSZ Közgyűlése október 13-án főtitkárrá António Guterres személyében. A január 1-jétől hivatalba lépő új vezető egyik fő célkitűzése a szíriai helyzet mihamarabbi rendezése, de mivel az ENSZ rendelkezik egy 2030-ig tartó tizenöt éves programmal, egy sokkal átfogóbb cél megvalósításának szolgálatába áll.

António Guterres, Portugália egykori szocialista miniszterelnöke  ENSZ-főtitkárrá választásával, úgy tűnik, mindenki elégedett. Múlt csütörtökön figyelemre méltó egyetértésben választották meg a szervezet főtitkárának, és állva, ovációval köszöntötték. Különösen Moszkva szavazata okozott meg­lepetést, mindenki biztosra vette ugyanis, hogy mindenáron közép-európai indulót akar a posztra ültetni. (Ez összhangban is lett volna az ENSZ eddigi hagyományával, amely szerint váltogatták a főtitkárt adó régiókat.) Néhány hónapja még megkerülhetetlennek látszott annak a lobbinak a nyomása is, amely végre női vezetőt szeretett volna a szervezet élére; a négy nyelven folyékonyan beszélő Guterres azonban végül a Közgyűlés előtti meghallgatáson meggyőző fellépésével kiütötte vetélytársait a nyeregből.

Guterresről, aki 2017. január 1-jétől veszi át a stafétabotot a leköszönő főtitkártól, Ban Ki Muntól, szinte csak pozitív nyilatkozatokat találni. A legtöbben tárgyalóképességét, diplomataként és politikusként szerzett tapasztalatait hangsúlyozzák, valamint, hogy két eddigi legfontosabb tisztségében – mint Portugália kormányfője és az ENSZ Menekültügyi Bizottságának elnöke – átlátható és korrupciómentes vezetésével tiszteletet és jó  hírnevet vívott ki magának.

Az 1949-ben Lisszabonban született Guterres 1976-ban tűnt fel a politikai életben, amikor a Salazar fasiszta diktatúráját megdöntő szegfűs forradalom után részt vett a Szocialista Párt létrehozásában. 1995-ben választották miniszterelnökké, majd második mandátumot is szerzett, ám ezt nem töltötte ki: a gazdasági növekedés lassulása miatt népszerűsége mélypontra került, így 2001-ben lemondott. Nemzetközi politikai vizekre evezve először a Szocialista Internacionálé elnöke lett, majd 2005-ben megkapta az ENSZ menekültügyi főbiztosi címét, amit tíz éven keresztül mondhatott magáénak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!