hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tanoda a határon
Riport az Igazgyöngy Alapítvány toldi intézményéből

2016. 11. 01.
Komoly vihart kavart az elmúlt hetekben az Emberi Erőforrások Minisztériumának tanodapályázata, amelynek nyertesei közül hiányzik a nagy múltú tanodák zöme, ellenben elit iskolák 30 millió forintot kaptak felzárkóztatásra. Toldon, a szintén vesztes Igazgyöngy Alapítvány tanodájában jártunk, az ország egyik legszegényebb kistér­ségében, ahol mellesleg hazánk egyik leg­abszurdabb beruházása épült uniós pénzből, egy alföldi bobpálya.

„Csak a legjobb tanodák nyerhettek” – így magyarázta az Emmi, hogy a tavaly ősszel meghirdetett tanodapályázatának nyertesei közül kimaradt az ország legelismertebb tanodáinak többsége. A tárca 5,3 milliárd forintos uniós támogatásra írt ki pályázatot, 26 hónapos időtartamra, méghozzá az iskolai lemorzsolódás csökkentésének, a hátrányos helyzetű roma tanulók felzárkóztatásának céljával. A több mint ezer pályázóból 177 nyert, s a 900 vesztes között van a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány is, amely művészeti oktatásáról, valamint komplex esélyteremtő tevékenységéről vált híressé, és öt évvel ezelőtt indított el egy modellértékű tanodaprogramot is Toldon.

Európai falu

Legfőképp a 340 fős Told az, amely ismét kimaradt az uniós támogatásból. A kistelepülés névtábláján stílszerűen ott virít a felirat: „Európai falu”, körülötte elgazosodott környék, düledező házak. Sokat foltozott, keskeny aszfaltút visz a térség legszegényebb zsákfalujába, így érthető, hogy a korszerű kerékpárúttal, ami nem messze épült nemrég, senki sem dicsekszik. Az alföldi bobpályát sem próbálták ki még a helyiek, különösen, hogy a félmilliárdos sportlétesítmény, amely lejtő híján csak elektromosan működtethető, az elkészülte óta zárva tart – miközben a régióban három nyomortelep is található.
A román határhoz közel fekvő berettyóújfalui kistérség kistelepülései az ország egyik legszegényebb vidékét alkotják; de a kistérség települései közül is Told a legszegényebb.
Toldon a rendszerváltás előtt volt tsz és üzem, aztán 1990 után ezek bezártak, és lassan kicserélődött a falu lakossága – meséli odaúton L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője. Itt maradtak az idősek, és rengeteg ház üresen tátongott, ezeket nagyrészt román állampolgárok vásárolták fel, amikor még a magyar állampolgárság megszerzéséhez kellett egy magyarországi bejelentett lakcím. A lakosság átalakult: jöttek roma családok is az olcsó lakhatás miatt. Vannak Romániából ideköltözött lakosok is, akik „boltocskáznak”: nagyon népszerű Nagyváradon a német Kaufland hipermarket, ahol kocsival bevásárolnak, majd itt árusítanak. Merthogy Toldon élelmiszerbolt sincs, sőt sok házban villany és víz sincs, mobilüzlet viszont van, elvégre a 21. században vagyunk.
A település éves adóbevétele 400 ezer forint, mivel itt csak közmunka van. Az önkormányzatnál öt alkalmazott dolgozik, az Igazgyöngy Alapítvány pedig hét falubelit alkalmaz különféle projektjei keretében.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!