hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hosszú harc – Megkezdődött Moszul ostroma

2016. 11. 01.
Hétfőre virradóra elkezdődött a Moszul felszabadítására irányuló hadművelet: Irak második legnagyobb városa felé elindult az iraki hadsereg a nyugati terrorellenes koa­líció és a kurd pesmerga seregek támogatásával. Az Iszlám Állam megszállása alatt lévő város felszabadítása valószínűleg el fog tartani egy ideig, és a polgári áldozatok sem kerülhetőek el, annál is inkább, mert a dzsihádista szervezet harcmodoránál fogva élő­pajzsként használhatja a civileket.

Az iraki hadsereg és a kurd erők északi és nyugati irányból egyre jobban megközelítik a várost, ugyanakkor déli-délnyugati irányban nincsenek ostromló erők, ebben az irányban az Iszlám Állam erői Szíria felé szabadon távozhatnak. Az időzítés azért is érdekes, mert a Szabad Szíriai Hadsereg erői török támogatással Rakka felé indultak – ha ezt a frontszakaszt erősítették volna meg, akkor elvágták volna a dzsihádisták menekülési útvonalát. A pesmerga erők keleti irányból haladnak a ninivei fennsíkon hosszú menetben a város irányába azokon a falvakon keresztül, amelyek korábban vallási kisebbségek által lakott területek voltak, ám a terrorállam fennhatósága alatt elnéptelenedtek. Mohammad Darvis, a kurd erők alezredese elmondta, hogy az út sok helyen alá van aknázva, és időről időre öngyilkos merényletekkel is szembe kell nézniük.
Az amerikai AP hírügynökségnek nyilatkozó Talib Sagati altábornagy szerint az akció jó ütemben halad. Sagati fontosnak tartotta megemlíteni a nyugati szövetségesek szerepét a légicsapások és hírszerzés terén nyújtott támogatásban. A Firat kurd hírügynökség szerint mintegy 70 iraki katona esett áldozatul az Iszlám Állam egyik merénylőjének a Moszultól keletre lévő Balavat nevű falu mellett.
Az Al-Manar arab hírtelevízió szerint kőolajjal feltöltött és meggyújtott tüzes árkokkal védik a kormányerők ostromától Moszult a dzsihádisták. A híradás szerint a szélsőségesek Ninive tartomány székhelyétől keletre, az al-Hamdaníja nevű külvárosnál folyamodtak ehhez a taktikához, hogy a fekete füsttel lassítsák a szárazföldi offenzívát, és zavarják a terrorellenes koalíció légicsapásait. Hamdaníjához közelít ugyanis az iraki hadsereg 9. harckocsihadosztálya. Maszúd Barzani, az iraki Kurd Regionális Kormányzat elnöke az offenzíva megindítását követő napon közölte, hogy a pesmergáknak a hadsereggel vállvetve 200 négyzetkilométeres területet sikerült felszabadítaniuk Ninive tartományban.
Az 1,2 milliós lakosú városból százezrével fognak menekülni az emberek, ahogy a kormánycsapatok és a kurdok megközelítik azt. Törökország kész befogadni több százezer menekültet Moszulból, ha az Egyesült Államok vezette szövetség által az Iszlám Állam kiűzésére indított hadművelet következtében fellángolna a felekezetek közötti erőszak – közölte hétfőn Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes, miközben az ENSZ egy lehetséges humanitárius katasztrófára készül.
A francia védelmi miniszter, Jean-Yves Le Drian az Al Arabiya hírcsatornán óva intett attól, hogy gyors sikerben bízzanak a várva várt offenzíva támogatói: ez hosszú harc lesz, nem csupán egy villámháború… Hetekig, hónapokig is elnyúlhat a hadművelet, amely mintegy harmincezer fős haderő bevonásával indult, és a legnagyobb méretű megmozdulás az Egyesült Államok hadseregének 2011-es kivonulása óta. Franciaország lesz a házigazdája annak a lapzártánkkor kezdődő találkozónak, amelynek Moszul politikai jövője lesz a témája, míg az iraki koalíció tagországainak védelmi miniszterei jövő kedden találkoznak Párizsban, hogy a katonai beavatkozást megvitassák.
Falah Mustafa Bakir, a Kurdisztáni Regionális Kormányzat külügyminisztere az Al-Dzsazírának azt nyilatkozta, hogy az ostrom akár hónapokig is eltarthat, időtartama elsősorban az Iszlám Állam dzsihádistáinak erkölcsi állapotán múlik. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ha felszabadítják is Ninive tartományt az iszlamista fennhatóság alól, sok kérdés még mindig nyitott marad, hiszen az ország egyik legsokszínűbb térségéről van szó: többnemzetiségű (arab, kurd) és vallásilag is sokszínű (síita, szunnita, jazidi és keresztény) a tartomány. A 2014 óta az iraki Iszlám Állam kalifátusának központjaként számon tartott városban az iszlamistáktól való felszabadítás után is számolni kell majd a különféle, egymással ellenséges csoportok harcával.
Az offenzíva megindításával közel egy időben Oroszország bejelentette a szíriai Aleppó bombázásának felfüggesztését, hogy lehetőséget adjon a polgári lakosság számára humanitárius folyosó kialakítására, amely módot ad a menekülésre, a sebesültek és betegek elszállítására a felkelők kezén lévő Idlib felé, valamint segélyszállítmányok eljuttatására a bombázások által leginkább sújtott keleti városrészbe, amely még szintén a felkelők kezén van. A rövid fegyvernyugvásnak egyik deklarált célja, hogy a fegyveresek is egérutat nyerjenek, és az oroszok által támogatott kormányerők nagyobb ellenállás nélkül tudják bevenni a hónapok óta ostrom alatt tartott várost.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszul ostroma kapcsán kijelentette: ha az Iszlám Állam harcosai Irakból Szíriába menekülnek, Oroszország katonai lépéseket fog tenni ennek megakadályozására. Az Iszlám Állam dzsihádistái azonban nemcsak Szíria számára jelenthetnek veszélyt – Sir Julian King brit EU-biztos a Die Weltnek nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy Nyugat-Európának is fel kell készülnie rá, hogy a militánsok erre veszik az irányt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!