hetilap

Hetek hetilap vásárlás
WikiLeaks: betelt a pohár
Lekapcsolták a netről a Clintonról szivárogtató portál alapítóját

2016. 10. 20.
A Podesta-akták kiszivárogtatása volt az utolsó csepp a pohárban. Ecuador gyakorlatilag lekapcsolta a netről a négy éve a dél-amerikai ország londoni nagykövetségén élő Julian Assange-ot. A WikiLeaks alapítója október elején azt ígérte, hogy a novemberi választásokig minden héten újabb adag e-mailt tesz közzé amerikai vezetők feltört szervereiről. Assange tartotta az ígéretét: a demokrata párt kampányfőnökének, John Podestának (képünkön Hillary Clintonnal) több mint 12 ezer e-mailjét publikálta. A folytatás azonban kérdéses.

Assange október 4-én videokapcsolaton keresztül tartott berlini sajtóértekezletén bejelentette, hogy a WikiLeaks egymillió újabb dokumentumot szivárogtat ki még az amerikai elnökválasztás előtt. Azt ígérte, hogy a dokumentumok három ország kormányát érintik, és a kiszivárogtatások között lesznek „jelentősebbek”, egyebek között a háborúval, a fegyverekkel, az olajjal kapcsolatosak, a Google  terveiről, valamint az amerikai elnökválasztásról szólók.

Az ecuadori hatóságok október 15-én korlátozták Assange számára az internethez való hozzáférést. Ezt azzal indokolták, hogy a WikiLeaks a titkos anyagok közzétételével beavatkozik az amerikai elnökválasztásba. „Szuverén jogával élve Ecuador ideiglenesen, részlegesen korlátozta a nagy-britanniai nagykövetségén lévő berendezéseinek (internet)használatát (Assange számára)” – tudatta az ecuadori külügyminisztérium. Közölték, hogy az utóbbi hetekben a WikiLeaks nagy mennyiségű dokumentumot tett közzé, amelyek befolyásolhatják az egyesült államokbeli elnökválasztási kampány kimenetelét, és ezért kizárólag a Wiki-Leaks viseli a felelősséget.

Ecuador a nyilatkozatban magára vállalta a döntést, mondván „tartja magát a más államok belügyeibe való be nem avatkozás elvéhez, megpróbálja nem befolyásolni a folyamatban lévő választási eljárásokat, és nem támogatni senkit sem az elnökjelöltek közül” – áll a dokumentumban. Assange elvágása az internettől azonban alighanem az Egyesült Államok nyomatékos kérésére történt, egyfajta utolsó figyelmeztetésként. A WikiLeaks alapítója ellen 2010-ben adtak ki európai elfogatóparancsot, miután egy svéd nő feljelentette nemi erőszak miatt. Annak érdekében, hogy elkerülje az őrizetbe vételt és a kiadatást, Assange 2012-ben menedéket kért Ecuador londoni nagykövetségén, és azóta is ott tartózkodik, immár több mint négy éve. Az ecuadori közlemény szerint az Assange-nak adott politikai menedékjogot nem vonták vissza.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!