hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 10. 22. (XIV/42) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Nemzetközi bírálatok érik Magyarországot a Képíró-ügy kezelése miatt

Heteken belül ratifikálhatja a Szerbia és az EU közötti társulási és stabilitási egyezményt a magyar parlament – mondta Martonyi János külügyminiszter. Az azonban továbbra is nyitott kérdés marad, hogy mennyire terheli meg a kétoldalú kapcsolatokat, hogy a magyar hatóságok tétlenségükkel 2006 óta gyakorlatilag védelmet biztosítanak a második világháborús újvidéki mészárlások egyik életben lévő felelősének. Úgy tűnik, mintha a hivatalos szervek kimondatlanul arra várnának, hogy a most 96 éves Képíró halálával magától „megoldódjon” a kínos ügy. A hivatalos szervekkel ellentétben a Budapesten élő háborús bűnös nem tétlenkedik: beperelte vádlóit. Az ügy nemzetközi visszhangot váltott ki, miközben Magyarországon csend van a Képíró kontra Zuroff per körül, melynek decemberben lesz a következő bírósági fordulója.

Német fejtörő - 3 millió töröknek kell beilleszkedni

A német államfő kiállt a keresztények és zsidók jogai mellett is Ankarában. Christian Wulff látogatásán kiemelt téma volt a németországi vezető politikusoknak a bevándorlókkal kapcsolatos kijelentései. „A multikulturális társadalom teljes kudarc” – közölte Angela Merkel kancellár a Német Keresztény­demokrata Párt ifjúsági szervezetének konferenciáján. A beszéd nemzetközi vitát váltott ki.

Pofon Obamának: Irány Irak

Iráni vezetőknél kilincsel támogatásért az iraki miniszterelnök Teheránban. Néhány napja Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök Irakot – Törökország, Szíria és Libanon mellett – az új „Északi Koalíció” tagjai közé sorolta. A síita tengely célja az, hogy Teherán vezetésével a Közel-Kelet vezető erejévé váljon. A fordulat az Egyesült Államok stratégiai vereségét jelentheti a térségben, és növeli a veszélyt, hogy a tervezett palesztin állam is Irán befolyása alá kerülhet.

Belföld

Orvosmaffia

Az utóbbi évek legnagyobb volumenű egészségügyi csalássorozatát leplezte le az OEP ellenőrzési főosztálya és a Nemzeti Nyomozó Iroda az elmúlt hónapokban. Orvosok és forgalmazó cégek legalább 500 millió forinttal rövidítették meg a társadalombiztosítást úgy, hogy a betegeknek fiktív módon írtak fel drága kötszereket. Jelenleg 7 személy van előzetes letartóztatásban, és közel 20 orvos ellen folyik vizsgálat.

„Ez nem más, mint boszorkányüldözés”

A közvélemény túlnyomó része a MAL Zrt.-t tartja az iszaptragédia felelősének, és ezt erősíti a kormány és a rendőrség kommunikációja, valamint az eddigi három meggyanúsítás is. Mit mond a MAL?

Nem látják az alagút végét

„Nem jön át a médián, hogy itt rendkívül nagy baj van. Ez nem árvíz, sokkal rosszabb és kilátástalanabb helyzet. Ez egy sokéves történet lesz” – fogalmazott lapunknak az ajkai timföldgyárból kiömlött iszapár kapcsán a katasztrófavédelem egyik pszichológusa.

A multik fizetnek, mint a katonatiszt

Bár a kormány a II. akciótervének társadalmi vitáját nem bonyolította, azaz pár nap alatt áthajtotta a terveit a parlamenten, érdemben nem tárgyalt a válságadó alanyaival, sem a háromezer milliárdos vagyonnal rendelkező magánnyugdíjpénztárak képviselőivel, mégis vélhetően (különösen a középosztály és a gyermekes családok esetében) óriási társadalmi támogatásra számíthat az adócsökkentési terve alapján. A magadóztatott nagyvállalatok ugyan nem rokkannak bele az adóba, de az biztos, hogy a magyar gazdaság jelenlegi szerkezetébe sikerült alaposan belenyúlnia a „jó király” pozíciójába került Orbán Viktor kormányfőnek.

Hit és értékek

A pokol meghátrált

Egymilliárd ember figyelte világszerte a harminchárom chilei bányász megmenekülését. A helyszínen, a Remény Tábora névre keresztelt mentőközpontban folyamatosan imádkoztak az evangéliumi, baptista, adventista és katolikus lelkészek és hívek. A bányászok többsége a mélyben szintén fohászkodott, és a Bibliából igyekezett erőt meríteni. A csodával határos megmenekülésük után sokan találgatták, miért tettek hallgatási fogadalmat a vájárok. Csak egyikük törte meg a csendet. Mario Sepulveda (képünkön) drámai beszámolójából kiderül, min mentek keresztül tizenhét napon át, amíg a felszínen nem tudták, hogy életben vannak-e.

Ufóészlelések Nagy-Britanniában, 2000 és 2010 között

2000. október 5., Bonsall, Derbyshire. Este kilenc óra körül Sharon Rowlands hatalmas, fényes tárgyat pillantott meg, amely egy közeli mező felett körözött. Videokamerájával több percnyi felvételt készített a fénygömbről. „Láttuk, ahogy villog, mintha újraindulna, néha nagyobb lett, majd újra kisebb, egy adott ponton pedig egészen közel jött, azt hittem, le fog szállni a közelben” – kommentálta a felvételt Rowlands. A videón látható repülő tárgy koncentrikus körökben vörös, sárga, narancsszínű és kék fényt áraszt, a közepén pedig kerek fekete folt van. Miután egy ideig a levegőben lebeg, megfordul, majd mélyvörös fénycsíkokat kibocsátva, egy villanással eltűnik.

Ufójelenségek a Bibliában

Nagyvárosok felett több ezer szemtanú láttára feltűnő fényes gömbök, repülőtereken vészhelyzetet okozó ismeretlen járművek, megdöbbentő égi jelenségek. Az elmúlt hónapokban sorra érkeztek hírek rejtélyes esetekről, amelyek közül nem mindegyikre született egyértelmű természetes magyarázat. A szakértők és a média mellett az utóbbi időben már a teológusokat is foglalkoztatják az ufójelenségekként emlegetett események.

HÁTTÉR

Híd a jövőbe

A Margit híd szerkezeti felújításának előrehaladtával elérkezett az idő a műemléki rekonstrukció megvalósításához. Megkezdték a díszítőelemek, kandeláberek, címerek öntését és kivitelezését, a teljes rekonstrukció azonban a tervezettnél később, 2011 nyarán fejeződik be. Az eredeti becsléshez képest a költségek is megduplázódtak, cserébe viszont nemcsak eredeti pompájában, hanem jelentősen kiszélesítve és biztonságosabbá téve vehetik birtokba a fővárosiak egyik legpatinásabb hídjukat.

A NATO téves diagnózisa az 1956-os forradalomról

Ahogyan az afganisztáni válság vagy az izraeli merényletek hírei napjainkban, úgy töltötték be 1956 őszén a világsajtót a magyar forradalom hírei. A NATO Tanácsa azonban – amint az újabban nyilvánossá vált NATO-dokumentumokból és nyugati diplomáciai iratokból is kiderül – a magyar válság „kezelésében” a mai aktivitásához képest jóval szerényebb szerepet játszott. A kulisszák mögött zajló egykori viták felidézése azonban segíthet a nemzetközi érdekegyeztetés mai mechanizmusának megértésében is.

Pénztárkálvária - Államosítás a 21. században

Egyre durvább a hangnem a magánnyugdíjpénztár-fronton. A pénztárakat tömörítő szakmai szervezet nemzetközi „feljelentéssel”, népszavazással fenyegetőzik, miközben a kormány napról  napra ráerősít a „vissza a biztonságos állam karjaiba” kommunikációs hadviselésre. Arról viszont kevés szó esik, vajon a lakosság az állami vagy a magánnyugdíj-pénztári tagsággal jár-e jobban.

„Sarkozy az elitet védi, a népet sarcolja”

Nicolas Sarkozy nem mert hozzányúlni az elit és a multik jövedelmeihez, és a munkavállalók kárára módosította a nyugdíjtörvényt. Az eredmény: példátlan sztrájkhullám, felvásárlási pánik, megbénult ország. A tiltakozóknak az országos demonstrációk jelenthetik az utolsó esélyt: a héten a Szenátus is megszavazhatja az új nyugdíjtörvényt.

KÁVÉSZÜNET

Újságírók leplezték le a korrupt FIFA-tagokat

Súlyos fontmilliókért bocsátotta áruba szavazatát a FIFA végrehajtó bizottságának két tagja a 2018-as és 2022-es futball-világbajnokságok helyszíneiről szóló pályázatok kapcsán. Bár a megrendelők álruhás újságírók voltak, a sorozatos bundabotrányok után ezzel újabb árnyék vetül a nemzetközi labdarúgásra, de talán ennél is nagyobb baj, hogy kezdenek végleg szertefoszlani a sportdiplomácia tisztaságával kapcsolatos utolsó illúziók.

Mit tudnak, amit mi nem?

Zsákban hozzák a pénzt a nagy nyugat-európai autógyárak Magyarországra, miközben hazai autókereskedések tucatjai zárnak be vagy kerülnek kritikus helyzetbe. Nagy kár, hogy akik valóban tudják, hogyan kellene hazánkat a gazdasági válságból kivezetni, azok mind buzgón taxiznak vagy fodrászkodnak.

Önvizsgálat új megvilágításban

Évente 2500 honfitársnőnk életét követeli az emlőrák, és évente 8000 az új emlődaganatos betegek száma. Fontos, hogy tisztában legyünk a mellrák mibenlétével, rizikótényezőivel, a szűrés lehető­ségével és azzal, hogy vajon amit tapintunk, csak ártalmatlan csomó, vagy komolyabb törődést igényel.

Nagy lakomák, nagyszívű emberek

A Kaukázusban nem ritka a százéves ember, és ez a gyönyörű természeti környezet mellett alighanem a kiváló grúz konyhának is köszönhető. A grúz vendéglátás és étkezési szokások ősi időket idéznek.

Kapitány és katona

A vitorlások fénykorában, miközben Európában húsz éven át a napóleoni háborúk dúltak, az angol haditengerészet rendkívüli erőfeszítések árán őrizte meg uralmát a világtengerek felett, hogy így biztosítsa a hátország békéjét. Számos kiváló admirálist adott ez a korszak, de Nelson hírneve valamennyiét elhomályosította. Három nagy flottagyőzelem fűződik a nevéhez, a nílusi, a koppenhágai és a trafalgari csata, melyekből egy is elég volna ahhoz, hogy beírja nevét a világtörténelembe. Napóleont méltán tartják az egyik legnagyobb szárazföldi hadvezérnek – Nelson épp ennyire páratlan volt a tengeren.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!