hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A multik fizetnek, mint a katonatiszt
A nép nevében

2010. 10. 22.
Bár a kormány a II. akciótervének társadalmi vitáját nem bonyolította, azaz pár nap alatt áthajtotta a terveit a parlamenten, érdemben nem tárgyalt a válságadó alanyaival, sem a háromezer milliárdos vagyonnal rendelkező magánnyugdíjpénztárak képviselőivel, mégis vélhetően (különösen a középosztály és a gyermekes családok esetében) óriási társadalmi támogatásra számíthat az adócsökkentési terve alapján. A magadóztatott nagyvállalatok ugyan nem rokkannak bele az adóba, de az biztos, hogy a magyar gazdaság jelenlegi szerkezetébe sikerült alaposan belenyúlnia a „jó király” pozíciójába került Orbán Viktor kormányfőnek.

A hét elején elfogadott hároméves válságadó távközlési és telekommunikációs szektorra eső része egyes számítások szerint jóval meghaladja majd a kormányfő által remélt évi 61 milliárd forintot. Ebben a piaci szegmensben elsősorban a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone, az Invitel és a UPC érintett. Ők azok, akik éves bevételük ötmilliárd forint fölötti részének 6,5 százalékát válságadóként lesznek kénytelenek átutalni. A listavezető adózás előtti profitjának 30 százaléka bánja (31 milliárd forint), míg mondjuk a Vodafone esetében - állítólag - a teljes haszon odaveszne. A szerencsés nyertesek azok, akiknél az adóalap nem haladja meg a 100 millió forintot: ők semmit nem fizetnek kormányuknak.

Ennek primer oka az, hogy másfél órával a vonatkozó jogszabályról szóló végszavazás előtt tiltakozó levél érkezett a 176 érintett céget képviselő Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség elnökétől az Országgyűlés Informatikai Bizottságához. Nyírő Péter ebben arra kéri a miniszterelnököt, hogy legalább a legkisebbeket mentesítsék a kötelezettség alól. „Ez az adó azokat kapja derékba, akik még nem elég nagyok, de már beleesnek a fizetési kötelezettséggel érintettek körébe, és átlagos profitjuk nem sokkal több, mint amennyit a kormány válságadó formájában beszed tőlük" - mondja a szövetség elnöke, aki ezzel együtt sem fájlalja a különadót, mivel - mint fogalmaz - talán arányosítja az elmúlt húsz évben kialakult megkérdőjelezhető versenyelőnyöket.

Lássuk a kifogásokat! A legnagyobb vesztes Magyar Telekom Nyrt. úgy nyilatkozott, hogy a váratlan kiadás „nem érinti a cég korábban közölt idei célkitűzéseit", a válságadót várhatóan az „egyéb költségek között számolja el a társaság". A fejlesztéseket azonban el kell felejteni: vagyis a széles sávú internet gerinchálózatának kiépítése nem tud megvalósulni, ami veszélybe sodorhatja az Európai Unió által előírt 2011-es digitális átállást. A Vodafone hazai vezetése nyomban tárgyalásra hívta a kormányt a „további fejlesztések" és a „fogyasztói érdekek" témakörében. A távközlési társaság vezérigazgató-helyettese szerint a kormány döntése a harmadik és negyedik generációs mobilhálózatok fejlesztését teszi kérdőjelessé.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!