hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Önvizsgálat új megvilágításban

2010. 10. 22.
Évente 2500 honfitársnőnk életét követeli az emlőrák, és évente 8000 az új emlődaganatos betegek száma. Fontos, hogy tisztában legyünk a mellrák mibenlétével, rizikótényezőivel, a szűrés lehető­ségével és azzal, hogy vajon amit tapintunk, csak ártalmatlan csomó, vagy komolyabb törődést igényel.

A mellnek többféle jóindulatú daganata is van, csak a leggyakoribbakat említjük. A fibroadenoma a fiataloknál a leggyakoribb forma. Jól tapintható, elmozdítható, feszes csomó. Lehet egyszeres vagy többszörös. 0,5–1,5 százalékban jön létre rosszindulatú elfajulása. Többnyire ajánlatos eltávolítani, de a várakozó álláspont is megengedett rendszeres tapintásos és ultrahangos ellenőrzés mellett, mert az elváltozások fele spontán visszafejlődik. Ennek a megoldásnak az a feltétele, hogy fi­nom­tű-biopsziával (más néven aspirációs citológia, amikor leszippantanak sejteket a csomóból, és mikroszkóppal megvizsgálják) meggyőződjünk, hogy jóindulatú elváltozásról van szó.
Van a mellnek többféle határesetet képező tumora, ezek diagnózisához is elengedhetetlen a citológia. A ciszták a változókor természetes velejárói, fiatalabb korban ritkább az előfordulásuk. A diagnózist ultrahanggal állítják fel. Időskorban előfordul rosszindulatú elfajulás. Masztopátia vagy fibrocisztás betegség az emlőmirigyben végbemenő, jóindulatú elváltozásokat takar, általában
30–50 éves nők problémája. Nem is annyira betegségről van itt szó, mint inkább a ciklussal vagy a változó korral járó hormonális változásokra való alkati válaszról. Legenyhébb formája a menstruáció előtti fájdalom, feszülés. Előfordul, hogy egy vagy több fájdalmatlan vagy részben fájdalmas csomó, kis ciszták, gócok vannak a mellben. A diagnózis mammográfia, ultrahang, hormonvizsgálatok elvégzésével állítható fel, de szükség lehet szövettanra is. Bármilyen csomót találunk tehát, első alkalommal érdemes kivizsgáltatni a mibenlétét,
és a kapott eredménytől függően lehet őrizgetni és megfigyelni, vagy lehet kivetetni.
A mellrák rizikótényezői közül legfontosabbak a családi örökség, ha valaki nem szült, nem szoptatott, ha korán volt az első menstruáció, a fentebb is említett masztopátia, ha a másik oldalon már volt emlőrák, túlsúlyos nőknek változókor utáni időszak, illetve az alkoholfogyasztás.
Tapintással és mammográfiával az 1–1,5 centiméteres elváltozásokat lehet észrevenni. Sajnos eddigre a tumor már jó ideje ott van. Kívánatos, hogy minél előbb, a nyirokcsomóáttétek képzése előtt észrevegyük a daganatot. Mammográfia szűrés jelleggel jelenleg a 45–65 éves korosztálynak áll rendelkezésre. A fiatalabbak számára fontos a rendszeres önvizsgálat tapintással, a menstruáció utáni 10. nap körül érdemes a mellet áttapintani, lévén hogy hormonális alapon ekkor a legkevésbé csomós.
Új és forradalmian egyszerű lehetőség a Breastlight mellvizsgáló lámpa, amely idén jött be a magyar piacra. „A Breastlight mellvizsgáló eszköz a 2 centiméternél nagyobb rosszindulatú daganatok 83,8 százalékának kiszűrésére, és a nem tapintható, de látható elváltozások 28,6 százalékának észlelésére képes” – mondta Lynne Soden, a Breastlight gyártó cégének munkatársa.
A Breastlight mell-lámpa biztonságos, és könnyen használható. Vörös fénye átvilágítja a mell szöveteit. Ha a fény érrel találkozik, a vörösvértestben található hemoglobin elnyeli, ezért az erek sötét vonalként látszódnak. Rosszindulatú daganatok körül megnövekszik a vér mennyisége, a homályos, sötét területek tehát elváltozást jelezhetnek (a vízzel teli ciszták nem nyelik el a fényt). A lámpát rendkívül egyszerű használni, a gyártó a havonta végzett önvizsgálatot javasolja, hiszen minél gyakrabban tárul a megszokott kép a szemünk elé, annál hamarabb észrevesszük a legapróbb változást is.
Figyelem! A mell-lámpa nem helyettesíti, csak kiegészíti a normál szűrővizsgálatot, és segíti a nők mellében kialakuló elváltozások korai felismerését. Az emlődaganat nagyon gyorsan nő, agresszív betegség, ráadásul eleinte tünetmentes, tapintással sem érzékelhető. Ezért fontos, hogy a legveszélyeztetettebb, 45–65 éves korosztály éljen a kétévente adott lehetőséggel, az ingyenes mammográfiai szűréssel, amelyet az ország 45 centrumában végeznek. Sajnos a magyar nők töredéke jár el a javasolt szűrővizsgálatokra. Hiába hát a 45 centrum, elsősorban magunknak kell felelősen viselkednünk!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!