hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ufóészlelések Nagy-Britanniában, 2000 és 2010 között

2010. 10. 22.
2000. október 5., Bonsall, Derbyshire. Este kilenc óra körül Sharon Rowlands hatalmas, fényes tárgyat pillantott meg, amely egy közeli mező felett körözött. Videokamerájával több percnyi felvételt készített a fénygömbről. „Láttuk, ahogy villog, mintha újraindulna, néha nagyobb lett, majd újra kisebb, egy adott ponton pedig egészen közel jött, azt hittem, le fog szállni a közelben” – kommentálta a felvételt Rowlands. A videón látható repülő tárgy koncentrikus körökben vörös, sárga, narancsszínű és kék fényt áraszt, a közepén pedig kerek fekete folt van. Miután egy ideig a levegőben lebeg, megfordul, majd mélyvörös fénycsíkokat kibocsátva, egy villanással eltűnik.

A felvétel a NASA szakértőinek kíváncsiságát is felkeltette, mivel feltételezésük szerint saját kamerájuk korábban hasonló légijárművet vett filmre egy űrrepülés során – de Rowlands húszezer fontért még Hollywoodnak is eladta a felvételt. Rowlands nem az első személy volt, aki különös jelenségeket figyelt meg Bonsall légterében: a megelőző néhány hónapban többen is beszámoltak azonosítatlan repülő tárgyakról a környéken. Egy asszony például „tűzgömböt” látott az égen, egy kutyáját sétáltató férfi pedig egy „vízszintes, cipősdoboz alakú rózsaszín fényt”. A Meteorológiai Szolgálat szerint 2000. október elején semmiféle szokatlan időjárási jelenséget nem figyeltek meg, ami magyarázatot adhatna a tapasztaltakra.
2004. május 26-án a Devon megyei Torquayban láttak egy hatvan méter hosszú, cigaretta alakú repülő tárgyat.
2007. november 28-án Anglia középső területéről többen is jelentették, hogy délután, illetve este egy csendesen repülő, háromszög alakú tárgyat észleltek az égen, amelyet a sajtó Dudley Doritónak nevezett el (Dudley az észlelés helye, a Doritos pedig egy közkedvelt, háromszög alakban gyártott tortillachips márkája, az egyik megfigyelő ehhez hasonlította a látványt). A Wednesfield és Dudley fölött észlelt repülő háromszög sarkai narancs­színű fényt árasztottak. Később a helyi sajtó a hasonlóság miatt lehetségesnek vélte, hogy az angol légierő Eurofighter Typhoon gépét hitték ufónak. A kérdés azóta sem dőlt el.
2008 júniusában egy rendőrségi helikopternek tűnt fel egy szokatlan repülőgép a walesi Glamorgan-völgy felett. A BBC beszámolója szerint a helikopter éppen leszállni készült, amikor megjelent az ismeretlen repülő objektum, de mielőtt lefényképezték volna, eltűnt. A dél-walesi rendőrség tájékoztatója szerint a helikopter nem kezdte üldözni az ismeretlen légi járművet. A rendőrség szóvivője az eset ismertetésekor kijelentette: „Manapság rengeteg fajta méretű és alakú repülőgép közlekedik, annyit tudunk csak biztosan, hogy egy ilyen az adott időpontban a térségben tartózkodott.” A szóvivő kiemelte, hogy nagyon tapasztalt pilótákról van szó, az esetet így a komolyan veendő kategóriába sorolták. A történtek kapcsán a BBC megkereste a Hadügyminisztériumot is, amely szerint a pilóták helyesen jártak el, amikor nem kezdtek el üldözni egy potenciális ufót.
A környékről ugyanaznap egy másik bejelentés is érkezett egy ismeretlen repülő tárgyról, egy nyugalmazott RAF-pilótától. George Withrington beszámolója szerint a kertjében ült, és egy könyvet olvasott, amikor észrevette: „Nagyon gyorsan változtatta az irányát, ténylegesen egy szempillantás alatt. Egész sokáig néztem, mintegy tíz percig, azután kelet felé repült, Newport irányába.”
2009 szeptemberében Skóciában érkezett két bejelentés ugyanarról a környékről, amelyek szerint különös fényeket láttak. Az egyik bejelentő egy repülő tűzgömbhöz hasonlította a látottakat, míg egy másik szerint az autójukat erős villogó sárga, zöld és kék fény világította meg. George Donnan, aki a barátait vitte az autóján, először azt hitte, hogy mentőről van szó, ezért lehúzódott az útról. Az úton azonban nem jött semmi, így továbbhajtottak. Öt perc múlva visszatértek, de már nem találtak semmi. „Félelmetes élmény volt. A barátom ki akart szállni megnézni, hogy miről lehet szó, de bezártam az ajtót és azt mondtam, ne menjen sehova... Soha nem láttam korábban ufót, nem is kerestem, mert nem vagyok az a fajta ember, de most azt gondolom, hogy mégis van ott fenn valami.” Donnan az esetet jelentette a rendőrségnek.
Nagy-Britanniában 2008 májusában hoztak nyilvánosságra nyolc, korábban titkosított, ufójelenségekkel kapcsolatos dokumentumot az 1978–1987 közötti időszakból.
A dokumentumokban furcsa fényjelenségek és a civil lakosság, rendőrök és katonák által észlelt, azonosítatlan repülő tárgyak (ufók) leírása szerepel. Az egyikben például egy férfi elmondja, hogy gyerekkora óta „fizikai és telepatikus” kapcsolatban áll a zöld színű idegenekkel. Állítása szerint egyiküket, aki Algar névre hallgatott, 1981-ben egy másik idegen faj képviselői meggyilkolták, mielőtt kapcsolatba léphetett volna az angol kormánnyal. A levél írója azt is állítja, hogy meglátogatta az idegenek főhadiszállását Wirralban és Chesire-ben. Egy másik, 78 éves férfi arról számol be, hogy a Hampshire megyei Aldershotban találkozott idegenekkel. Állítása szerint felment az űrhajóra, amelyet részletesen le is írt, de amikor az idegenek megtudták, hány éves, azt mondták: „Hazamehet. Túl öreg és túl gyenge a mi céljainkhoz.” A 2008-ban nyilvánosságra hozott nyolc dokumentum részét képezi annak a kétszáznak, amelyeket a következő években tesznek elérhetővé.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!