hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nemzetközi bírálatok érik Magyarországot a Képíró-ügy kezelése miatt
Kínos csend

2010. 10. 22.
Heteken belül ratifikálhatja a Szerbia és az EU közötti társulási és stabilitási egyezményt a magyar parlament – mondta Martonyi János külügyminiszter. Az azonban továbbra is nyitott kérdés marad, hogy mennyire terheli meg a kétoldalú kapcsolatokat, hogy a magyar hatóságok tétlenségükkel 2006 óta gyakorlatilag védelmet biztosítanak a második világháborús újvidéki mészárlások egyik életben lévő felelősének. Úgy tűnik, mintha a hivatalos szervek kimondatlanul arra várnának, hogy a most 96 éves Képíró halálával magától „megoldódjon” a kínos ügy. A hivatalos szervekkel ellentétben a Budapesten élő háborús bűnös nem tétlenkedik: beperelte vádlóit. Az ügy nemzetközi visszhangot váltott ki, miközben Magyarországon csend van a Képíró kontra Zuroff per körül, melynek decemberben lesz a következő bírósági fordulója.

„Minden szemetet le kell úsztatni”

Képíró Sándor neve 2006-ban bukkant fel újra, amikor a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője, Efraim Zuroff levélben fordult a magyar hatóságokhoz a korábban már többször elítélt egykori csendőr százados újvidéki mészárlásban betöltött szerepével kapcsolatosan.
Képíró részt vett 1942-ben a magyar hadsereg és csendőrség háromnapos újvidéki razziájában, amelyben több mint 3300 szerbet, zsidókat, gyerekeket és egyéb „gyanús személyeket” lőttek agyon, majd löktek a fagyott folyón ütött lékekbe. Képíró még 1943-ban azt vallotta, hogy elöljárója az első eligazítás alkalmával egyértelműen fogalmazott: „tisztogatás van, és minden szemetet le kell úsztatni”. Képírót és társait már 1944-ben, valamint 1946-ban is elítélte a bíróság, az első verdikt végrehajtását csak a náci megszál­lás, a másodikat az egykori csendőr hosszú emigrációja akadályozta meg. Képíró 1996-ban tért vissza Magyarországra, de ahogy ügyvédje is megerősítette, előtte alaposan utánajárt, hogy zajlik-e ellene bármilyen eljárás a múltja miatt.

Négyéves huzavona

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!