hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pofon Obamának: Irány Irak
Teherán kegyeit keresi az iraki kormányfő

2010. 10. 22.
Iráni vezetőknél kilincsel támogatásért az iraki miniszterelnök Teheránban. Néhány napja Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök Irakot – Törökország, Szíria és Libanon mellett – az új „Északi Koalíció” tagjai közé sorolta. A síita tengely célja az, hogy Teherán vezetésével a Közel-Kelet vezető erejévé váljon. A fordulat az Egyesült Államok stratégiai vereségét jelentheti a térségben, és növeli a veszélyt, hogy a tervezett palesztin állam is Irán befolyása alá kerülhet.

Maliki találkozott Manusehr Mottaki külügyminiszterrel és Ali Hamenei ajatollahhal, Irán legfőbb vallási vezetőjével is. Utóbbi azt hangsúlyozta a megbeszélésen, hogy Iraknak mielőbb meg kell alakítania az új kormányt, és helyre kell állítania a biztonságot ahhoz, hogy lehetővé váljon az ország fejlesztése és újraépítése. Az iraki kormányfőt lapzártánk után Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök is fogadja.

Irakban hét hónappal a választások után sem sikerült az új kormánynak felállnia. Maliki ugyanis eddig csak egy Iránhoz kötődő síita csoport támogatását tudhatja biztosan maga mögött.

A brit Guardian szerint Irán titkos megállapodást kötött a Közel-Kelet legbefolyásosabb síita vezetőivel, amelynek eredményeképpen egy Teheránt támogató kormány állhatna fel Irakban. A lap úgy tudja, hogy a tervet Hasszan Naszrallah, a libanoni Hezbollah vezetője, Basar al-Asszad szíriai elnök és Kasszem Szulejmáni, az Iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz brigádjainak parancsnoka támogatja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!