hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orvosmaffia
Félmilliárddal „húzták le” a társadalombiztosítást

2010. 10. 22.
Az utóbbi évek legnagyobb volumenű egészségügyi csalássorozatát leplezte le az OEP ellenőrzési főosztálya és a Nemzeti Nyomozó Iroda az elmúlt hónapokban. Orvosok és forgalmazó cégek legalább 500 millió forinttal rövidítették meg a társadalombiztosítást úgy, hogy a betegeknek fiktív módon írtak fel drága kötszereket. Jelenleg 7 személy van előzetes letartóztatásban, és közel 20 orvos ellen folyik vizsgálat.

Évente mintegy 5 milliárd forint közpénzt költ a társadalombiztosítás a sebkötöző anyagok ártámogatására. A sebgyógyulást is elősegítő, modern, ugyanakkor meglehetősen drága – több tízezer forintos – kötszerek bizonyos körét 80 százalékban finanszírozza az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) – vagyis a betegeknek mindössze 20 százalékot kell kifizetniük. Orvosi körökből származó információk szerint eddig sem volt meglepő jelenség, hogy a páciensek ingyen kaphatták meg ezeket a speciális segédeszközöket. Ennek magyarázata az volt, hogy amennyiben az orvosok a szükségesnél több kötszert írtak fel a betegeknek, a forgalmazókkal együttműködve némi többletbevételre tehettek szert – az állami támogatás terhére. A felszaporodott pluszkötszereket viszont muszáj volt felhasználni, így fordulhatott elő, hogy a betegek esetenként ingyen jutottak a gyógyászati segédeszközhöz, de olyan is megesett, hogy idősotthonokban raktak le a forgalmazók nagy mennyiségű speciális kötszert „grátiszban”.
Úgy tűnik, hogy a „talált pénz” ennél is jobban megmozgatta a szereplők fantáziáját. A Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatása szerint ugyanis a most feltárt ügyben árumozgás már egyáltalán nem történt. Az orvos megírta a vényt (ehhez betegre nem feltétlenül volt szükség, csak az illető adataira), a forgalmazó kiállította a számlát, és már jöhetett is az állami támogatás. A hálózat első szereplőjére tavasszal, egy állampolgári bejelentés nyomán bukkantak az illetékesek. Információink szerint az ügyfélkapu adatait vizsgálva bukkantak rá többen, hogy TAJ-számukra gyógyászati segédeszközök vannak elszámolva, miközben ők maguk orvosnál sem jártak az adott időszakban (egyes vélemények szerint meglehet, hogy egy rosszakaró ellenérdekelt volt a feljelentő). Az orvosok több száz „páciens” adatait használták fel. A rendőrség üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt nyomoz.
Az első érintett orvostól egy forgalmazó céghez, majd onnan újabb orvosokhoz vezetett a nyomozók útja. Jelenleg három gyógyászati segédeszközökkel foglalkozó vállalkozás és egy patika szerepel a rendőrség és az OEP látókörében, és úgy tudjuk, hogy mintegy tizennyolc orvos kapcsán folynak vizsgálatok, de a kör még bővülhet. Eddig hét személy került előzetes letartóztatásba. Köztük van egy volt rendőrorvos, sőt az ORFK Köztársasági Őrezredének egykori munkatársa is.
Az elmúlt évekből nem emlékszik hasonló volumenű, orvosokat érintő pénzügyi visszaélésekre Harsányi László, a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságának elnöke. Hozzátette: hivatalos értesítést még nem kaptak az ügyben, és etikai feljelentés sem érkezett hozzájuk. Ha ez megtörténne, akkor is meg kellene várniuk a büntetőeljárás végét. Az elnök megjegyezte: az orvosokkal szemben nagyobb a társadalmi bizalom és egyben az elvárás is, a róluk kialakult képnek viszont finoman szólva nem használ egy-egy ilyen eset.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!