hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újságírók leplezték le a korrupt FIFA-tagokat
Lesrefuttatás

2010. 10. 22.
Súlyos fontmilliókért bocsátotta áruba szavazatát a FIFA végrehajtó bizottságának két tagja a 2018-as és 2022-es futball-világbajnokságok helyszíneiről szóló pályázatok kapcsán. Bár a megrendelők álruhás újságírók voltak, a sorozatos bundabotrányok után ezzel újabb árnyék vetül a nemzetközi labdarúgásra, de talán ennél is nagyobb baj, hogy kezdenek végleg szertefoszlani a sportdiplomácia tisztaságával kapcsolatos utolsó illúziók.

Hosszú hónapok óta húzódik minden idők egyik legsúlyosabbnak ígérkező bundabotrányának kivizsgálása, amelynek keretében hétről hétre újabb vádlottakat hallgatnak meg, és egyre inkább kirajzolódnak egy részleteiben kidolgozott fogadási maffia vonalai. Ám úgy tűnik a mai futballban nem csak a mérkőzések végeredményei manipulálhatóak. A sokáig korrektségéről ismert FIFA körül újabb korrupciós rémhír röppent fel a közelmúltban, így tovább bonyolódnak a sportdiplomácia egyre kínosabb ügyei.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) december 2-án Zürichben dönt majd a 2018-as és a 2022-es világbajnokság helyszínéről. A brit The Sunday Timesnak a napokban megjelent beszámolója szerint Amos Adamu, a FIFA végrehajtó bizottságának nigériai tagja 500 ezer fontért hajlandó lett volna eladni szavazatát, vagyis az amerikai világbajnoki pályázat támogatásáról biztosította a két, magukat lobbistának beállító újságírót. A zsurnaliszták egy amerikai cég munkatársainak adták ki magukat, és így próbálták csőbe húzni a szövetség alkalmazottját, aki a rejtett kamerás felvételek alapján készségesen állt rendelkezésre, és négy műfüves pálya kialakítására kérte az összeget. Adamunak nyilvánvalóan szívügye az afrikai futball fejlesztése, ám ilyen ajánlatra a FIFA etikai szabályzata szerint semmilyen körülmények között sem mondhatott volna igent. A nigériaiakkal mostanában egyébként is meggyűlik a szövetség baja, az afrikai ország politikai vezetése túlságosan gyakran avatkozik a labdarúgás ügyeibe.

A brit lap újságírói a sikeren felbuzdulva úgy döntöttek, újabb végrehajtó bizottsági tagot környékeznek meg. Reynald Temarii, az óceáni futballkonföderáció elnöke 1,5 millió fontot kért egy az előzőhöz hasonló ajánlatért cserébe. A tahiti származású Temarii egy meg nem nevezett akadémia támogatására kérte a pénzt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!