hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Betelt a pohár – Reform az UNESCO-ban?

2017. 10. 19.
Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy az ENSZ-szervezet Izrael-ellenessége és az alapvető reformok hiánya miatt felmondja állandó tagságát.

„Bátor és erkölcsös döntés, mert az UNESCO az abszurditás színházává vált, és mert nem őrzi, hanem eltorzítja a történelmet” – így vélekedett Benjamin Netanjahu az Egyesült Államok ENSZ-szervezetből történő kilépéséről. Izrael ezt követően szintén bejelentette távozását. Az állandó tagságuk 2018 december 21-ét követően szűnik meg. Az Egyesült Államok és Izrael ezután megfigyelői státuszban fog részt venni a szervezet munkájában.

Az amerikai lépés nem számít példa nélkülinek, korábban is előfordult már, hogy az Egyesült Államok kilépett az UNESCO-ból. Ráadásul Donald Trump kormánya többször is bírálta a szervezet döntéseit, főleg Izraellel kapcsolatosan. Amerikai tisztségviselők, köztük Nikki Haley ENSZ-nagykövet is kilátásba helyezte az állandó tagság megszűntetését, ha az UNESCO-t nem reformálják meg.

Az UNESCO-t 1945-ben, a második világháború után alakította 37 ország azzal a céllal, hogy „hozzájáruljon a békéhez és biztonsághoz azzal, hogy a nemzetek között az együttműködést ösztönzi az oktatáson, a tudományon és a kultúrán” keresztül. A szervezet eleinte egy nem nagy jelentőséggel bíró ENSZ-ügynökség volt, amely a világörökség részeként számon tartott helyszíneket rangsorolta. Emellett nemzetközi tudományos, média-és kulturális programokat szervezett. Egy idő után azonban főként az arab országok politikai érdekérvényesítésre használták, rendszeresen Izrael-ellenes határozatokat fogadtattak el az UNESCO-val. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!