hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Carl Lutz, a hazájában elfeledett hős
Interjú Frédéric Hayattal, a Carl Lutz Alapítvány munkatársával

2017. 11. 20.
Budapest, Vadász utca 29. – a híres Üvegház. A Weiss-család üzletháza 1944. július 24-től Carl Lutz svájci diplomata jóvoltából zsidók tömegei számára nyújtott menedéket.

A nagy embermentőről beszélgettünk Frédéric Hayat svájci üzletemberrel, a Carl Lutz Alapítvány genfi munka­társával.

Mikor kezdett el foglalkozni Carl Lutz életútjával?

– Sokat hallottam Raoul Wallenbergről és mentőakciójáról, majd találkoztam egy másik névvel is, Carl Lutzéval. Felismertem, hogy ő volt a zsidókat mentő akciók elsődleges kezdeményezője Budapesten, illetve ő inspirálta Wallenberget is. Felmerült bennem a kérdés: hogyan lehetséges, hogy korábban nem hallottam Lutzról? Végül tavaly Budapestre utaz­tam a Genfi Liberális Zsidó Közösséggel (Liberal Jewish Community of Geneva, GIL), és rengeteget olvastam róla. Rá kellett ébrednem, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki szinte alig tudott valamit róla, és nagyon meglepő volt számomra, hogy az övé volt a legnagyobb mentőakció a második világháború alatt. Ezután a közösségünk kulturális részlege felkért, hogy másokkal is osszam meg a Lutz munkásságáról szerzett ismereteimet, és egy konferencia keretein belül mutassam be, mit vitt véghez budapesti tartózkodása alatt.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!