hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tóth Ilona, az ’56-os forradalom mitikus alakja
Kitalált gyilkosság?

2017. 10. 19.
Az 1956-os forradalom egyik legismertebb alakja, a gyilkosságért elítélt és kivégzett 24 éves or­vostanhallgató, Tóth Ilona megítélése a mai napig szenvedélyes vitákat vált ki a kutatók és a lai­kusok körében egyaránt. Történelmi oknyomozás.

Vannak, akik megkérdőjelezhetetlen erkölcsi tartású, lánglelkű forradalmárt, sőt valamiféle modern szentet látnak a fiatal lányban – „a magyar Jeanne d’Arc” gyakori szófordulatuk –, aki semmiképpen sem követhette el a népbíróság előtt terhére rótt gyilkosságot. Mások szerint viszont nemcsak azt, hanem még számos másikat is elkövetett, lelkiismeretlen szörnyeteg volt, egy halálangyal, aki orvosi eszközökkel küldte másvilágra a kórházában keze alatt lévő sebesülteket.

Melyik lehet a valóság? E két, döbbenetesen eltérő felfogásban csak egy közös pont van: egyik sem emberléptékű. Tóth Ilona alakja mindkettőben rendkívülivé, szinte mitikus arányúvá nő. 

Nincs könnyű dolgunk, ha meg szeretnénk pillantani a mítosz mögötti, emberi valóságot. Az életrajzi adatokban persze biztosak lehetünk: Tóth Ilona 1932-ben született Budapesten, Árpádföldön, református családban. Kétéves korától édesanyja egyedül nevelte. Kiváló tanuló volt, a Teleki Blanka Általános Leánygimnáziumba járt, ahol a DISZ (a kommunista párt ifjúsági szervezete, a KISZ elődje) tagja és egy ideig titkára is volt, majd felvételt nyert az orvosi egyetemre. Emellett aktívan sportolt: atletizált, vívott, és a sportrepülést is kipróbálta. Jó szervezőkészségű, határozott fiatal lányként népszerű volt diáktársai körében.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!