hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Van értelme a választási rendszerről beszélni?
LMP – Jobbik – Momentum-vita a Liberális Klubban

2017. 11. 20.
Lehet- e győzni a ma létező választási rendszerben? Ebben a témában szervezett kerekasztal-beszélgetést a Budai Liberális Klub.

A téma a jelenlegi erőviszonyokat tekintve nem túlságosan izgalmas, a választási reformmal foglalkozó esemény rendkívüliségét az adta, hogy az LMP és Momentum politikusai mellett Staudt Gábor személyében a Jobbik is asztalhoz ült. Mellettük jelen volt még Gulyás Márton (Közös Ország Mozgalom), aki arányos választási reformjavaslatával együttműködésre bírta a pártokat (ehhez képest a „választási rendszerbontó” szövetség október 23-ai össztüntetése az LMP, a Momentum és az Együtt visszalépésé­vel elmarad).

A rendre visszatérő „fogjunk össze” szlogen ellen épp a meghívott három párt tiltakozott a leghevesebben a közelmúltban. Hadházy Ákos szerint ugyanis „az összefogás az ellenzék Soros-terve”: puszta propagandaszövegnek tartja, amelynek célja a lényeges kérdésekről való figyelemelterelés. Az LMP-s képviselő úgy gondolja, hogy nem az arányosság kérdése a legfontosabb, hiszen a kormányzati propaganda már most ellehetetleníti az ellenzéki pártokat, a kampányfinanszírozásról nem is beszélve.

A korábbi egyeztetésekből kimaradt Jobbik képviselője az eseményen azt mondta, pártja támogatni fogja Gulyásék tervezetét a parlamenti bizottságokban, bár szkeptikusak a végkifejlettel kapcsolatban. Staudt Gábor előre borítékolni véli a javaslat sorsát: már a bizottság előtt el fog vérezni. Az nem meglepő, hogy Staudt saját pártját tartja kormányváltó erőnek, hiszen ebben a ciklusban nekik sikerült a Fidesszel szemben egyéni körzetben mandátumot szerezniük, ám most már ehhez azt is hozzátette: a Jobbik körüli karantén megszűntét jelzi önmagában az is, hogy részt vett a Budai Liberális Klub rendezvényén, ahol Gulyás Márton egyébként azt mondta, hogy a kormányváltáshoz szükség van a Jobbikra.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!