hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 01.12. (XXII/2) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Tűz és düh – „Tényfeltáró” mű, amiből pont a tények hiányoznak

Egy nyertese és egy vesztese van eddig a Trump-botrány­könyvnek. Egyik sem az elnök: az előbbi a könyv kiadója, az utóbbi Trump egykori tanácsadója, Steve Bannon.

Végéhez közelít a Merkel-éra?

Továbbra sem sikerült kormányt alakítani Németországban. Az elhúzódó válság egyre nagyobb árnyékot vet a német kancellárra, akinek a jövője még tartogathat meglepetéseket.

Mire költi a százmilliókat a palesztin vezetés?

Hatalmas támogatástól eshetnek el Mahmúd Abbászék, miután az amerikai elnök kilátásba helyezte az éves segélyek megvonását.

Belföld

Pénz beszél – Párt- és kampányfinanszírozás 2018

Mi kell egy sikeres választási kampányhoz? Leginkább pénz, de abból nagyon sok. Ennek alapján kiemelten fontos lenne egy jól működő párt- és kampány­finanszírozási rendszer, de az ellenőrző szerepet betöltő Állami Számvevő­szék körüli hangulat mást mutat.

Csepel művek

A jelenlegi Országgyűlésben az Együtt politikusa által képviselt Csepel példája jól mutatja, milyen bonyolult helyzetből kellene kormányt váltania az ellenzéki pártoknak. Még ha a Jobbikot ki is vesszük a képletből – amire a valóságban nem lesz lehetőség – a XXI. kerületi mátrix olyan feszültséget generált, hogy a hét elején Juhász Péter már árulózta potenciális szövetségesét. A megosztottság melletti legfőbb probléma persze az, hogy az érintett pártok négy év alatt sem voltak képesek tömegbázist kiépíteni. 

Egy és más az írásról

Kosztolányi Dezső egyik példaképem. Egy és más az írásról című cikke 1932 őszén jelent meg a Pesti Hírlapban. Ebben elmeséli, hogy fiatal íróként szerkesztőjétől kapott egy tízoldalas kéziratot. Ezt kellett elolvasnia és átfésülnie. Legjobban újat szeretett volna írni, de ezt főnöke nem engedte, ezért húzni kezdett:

Egy „démonikus” diktatúra ellen

Egy tucat Magyarországon élő iráni ment ki az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetsége elé, és velük magyar támogatóik. A tüntetés békés volt, de radikális (s néhol kissé hibás magyarsággal fogalmazott) jelszavakkal. „Kriminális iszlám hatalmat nem akarunk! Iszlám diktátort nem akarunk!” – írták az egyik transzparensükön. A különböző korú, főleg férfiak az 1979 előtti iráni himnuszt játszották hangosan az épület előtt, miközben az „Elég Rohaniból! Elég a diktatúrából! Elég az Iszlám Köztársaságból!” szavakat skandálták. Az épület elé pedig kitették Irán utolsó sahja, Reza Pahlavi fiának fotóját, „Free Iran” jelszóval.

Hit és értékek

Hogyan állította meg Germánia szelleme a Római Birodalmat?

Emlékezz, ó római, hogy hatalmaddal irányítod a világot! – ezzel a Vergiliustól származó ideával vágott neki Augustus, hogy egész Európát a császári sas árnyéka alá hajtsa. Egyetlen nemzet állt ellen: a birodalomverő Germánia.

HÁTTÉR

Mándoki: „Európa jövője a szabad nemzetek jövője”

December 29-én Charlie életmű­koncertjén lépett fel a Sportarénában, január végén viszont ő látja vendégül régi barátját a Madison Square Gardenben, a Man Doki Soulmates koncertjén.

A legszegényebbek szenvedik meg a tűzifadrágulást

Durván elszálltak a tűzifaárak, ami leginkább a kistelepüléseken élőknek probléma, ahol a családok jelentős része fával fűt.

Elismert hit

„Értse meg, maga senki és semmi” – néhány éve még ezt a pártállami viszonyokat idéző választ kapta egy bürokratától a szerbiai Hit Gyülekezete képviselője. Múlt év végén a pünkösdi-karizmatikus egyház elismert egyház lett az országban.

Mártírok útja: keresztényként Törökországban

Törökország régi birodalmak, fejlett civilizációk földje, mely ezer szállal kötődik a Biblia világához. Még a gyerekek által közkedvelt Mikulás sem a Lappföldről származott, hanem Szent Miklós a 3. századi Lükia ókori tartományban, a mai Patara nevű török városban született.

KÁVÉSZÜNET

Apa is csak egy van

Az apaság születése, Elég jó apává válni, Túlóra-család-gyerek, Apaként válás után. Csak néhány cím az Apa Akadémia programjából, amely előadásokkal, tréningekkel és egyéni tanácsadással igyekszik segíteni, hogy az apák „elég jó apaként” vehessenek részt a családi életben.

Interjú Csere Gáspár olimpikonnal

Verseny közben rengeteg holtpont van. Ezeket a félelem szüli, a félelmet pedig csak hittel lehet legyőzni – vallja Csere Gáspár maratonfutó, a Jeruzsálem Maraton magyar arca.

A szavak festője

Egy tárgyat lefesteni ecsettel sem könnyű, de a bonyolult emberi lélek ábrá­zolása sokkal nehezebb. Ahhoz, hogy ennek színeit a szavak palettájáról keverje ki valaki, nem mindennapi kifinomult látás és rendkívüli szókincs szükséges.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!